Hamburger lub cheeseburger domowy to naprawdę pyszna sprawa, a do tego dokładnie wiemy co włożymy do środka. Możecie oczywiście wykorzystać do jego przygotowania gotowe bułki, ale zapewniam Was że jeśli raz zrobicie bułeczki z mojego przepisu to będziecie wracali do nich często. Bułki nadają się także do tradycyjnych kanapek, a dzięki temu że są maślane super smakują też ze słodkimi dodatkami.
Jeśli chcecie zrobić niestandardowego burgera, polecam Wam mój przepis na pulled pork – to długo pieczone mięso genialnie będzie smakowało własnie w takiej bułce z dodatkami warzywniami. Oczywiście możecie także pójść w kierunku klasycznego burgera i przygotować najlepszego domowego cheeseburgera.
Polecam Wam także inne pomysły na kotlety, z których możecie wyczarować pyszne burgery:
– bułeczki jogurtowe
– burger z czerwonej soczewicy
– burger z kalafiora
– kotlet z indyka i cukinii
– kotlet jajeczny
– bułki do hot dogów
– Rogaliki maślane
BUŁKI DO HAMBURGERÓW
Ilość porcji: 6 bułek
Przygotowanie: 1 h 20 minut
Składniki:
– 500 g mąki pszennej
– 7-8 g suchych drożdży (1 opakowanie) lub 15 g świeżych
– 150 ml mleka
– 150 ml wody
– 2 łyżeczki cukru
– 2 łyżki masła
– 1 łyżeczka soli
– 1 jajko
– ziarna sezamu do posypania bułeczek
Przygotowanie:
- UWAGI: Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową lub być ciepłe. Jeśli robicie bułki na szybko i macie mleko tylko w lodówce, podgrzejcie je trochę. Tylko wtedy ciasto się uda i wyrośnie prawidłowo.
- Roztopcie masło i odstawcie aby nieco przestygło.
- Jeśli korzystacie ze świeżych drożdży: drożdże zmieszajcie z mlekiem i cukrem. Odstawcie na 15 minut aby zaczęły pracować. Dopiero po tym czasie wymieszajcie pozostałe składniki jak w kolejnym punkcie.
- Jeśli korzystacie z drożdży suchych: do misy robota wsypcie mąkę, wodę, mleko, roztopione masło, drożdże, cukier i sól. Mieszajcie wszystko 3-5 minut aby uzyskać jednolite ciasto które nie jest zbyt klejące. Ciasto przełóżcie do miski i odstawcie w ciepłym miejscu na 30-40 minut.
- Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Ciasto podzielcie na 6 części i uformujcie ładne kuleczki które położycie na blasze w sporych od siebie odstępach. Zostawcie bułeczki do wyrośnięcia jeszcze 15-20 minut.
- Jajo rozkłóćcie za pomocą widelca lub pędzelka w miseczce. Za pomocą pędzelka kuchennego posmarujcie bułeczki. Następnie posypcie je ziarnami sezamu (możecie tego nie robić jeśli wolicie bułki bez sezamu) i włóżcie do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 st C. Bułki powinny się piec 16-18 minut, aż wyrosną i staną się pięknie zarumienione.
- Po wyjęciu z piekarnika wystudźcie bułki na kratce, a następnie przygotujcie pyszne hamburgery 🙂
SMACZNEGO!
Zobacz też:
Chlebek nadziewany fetą
6 comments
Robiłam wiele przepisów na bułki do hamburgerów – bez powodzenia.
Nie dość z tego przepisu konsystencja ciasta przy wyrabianiu jest idealna, to jeszcze bułeczki świetnie rosną, pachną i smakują!
„Must have” w przepiśniku 🙂
R E W E L A C J A.
Pierwszy raz robiłam sama bułki na hamburgery i wyszło tak dobrze, ze aż sama się zdziwiłam.
Genialny przepis, dzięki!
Jak duże wyjdą bułki?
możesz zrobić tak duże jakie lubisz. Ja wybieram klasyczną wielkość raczej średnią
Bułki wyszły świetne, przepis jest banalnie prosty, łatwy do wykonania. Następnym razem zrobię 12 mniejszych bułeczek, bo 6 wyszły dla nas troszkę za duże, przepis zapisuje ! Dziękuje 🙂
Są najlepsze !! 😉