Od jakiegoś czasu coraz częściej mięso w burgerach zastępuje roślinnymi wersjami kotletów. Są równie pyszne, sycące a potrafią zaskoczyć smakiem nawet zagorzałych mięsożerców. Pokazywałam Wam już kotleciki z buraka, z czerwonej soczewicy czy inną wersję burgera z kalafiora. Dziś wracam do kalafiorowych kotletów, w nieco innej wersji. Zrobię je w piekarniku a do mojego burgera oprócz kotleta dodam grillowany ser halloumi.
Tego burgera możecie zrobić oczywiście z gotowymi bułkami, jednak zachęcam Was do upieczenia samodzielnie według tego przepisu na domowe bułki do hamburgerów. Są maślane i pyszne.
Jeśli lubicie tego typu dania polecam Wam także przepis na:
Burger z chrupiącym kurczakiem
Burger z czerwonej soczewicy
Kalafior pieczony po marokańsku
Burgery z buraka
wegeburger z kalafiora
burgery z indyka i cukinii
przepisy na grilla
burgery z kotletem jajecznym
w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
zapiekanki z pieczarkami
sałatka z pieczonym kalafiorem
sałatka z batatem i jakiem na miękko
Sałatka z halloumi
BURGER Z KALAFIORA
Przygotowanie: 40 minut
Ilość: 4-5 burgerów
Składniki kotlety z kalafiora:
– pół sporego kalafiora
– 1 szalotka lub pół cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 6-7 czubatych łyżek ugotowanej kaszy bulgur, kuskus lub komosy ryżowej
– przyprawy: pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczka czarnuszki, pół łyżeczki pieprzu cayenne, 1/3 łyżeczki soli, , 1/3 łyżeczki soli, ewentualnie 1/2 łyżeczki sumaku
– 1 jajko
– 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki do burgerów:
– bułki do burgerów – zachęcam do skorzystania z mojego mega przepisu
– grillowane plastry sera halloumi – możesz grillować na patelni lub grillu, 2 minuty z każdej stroni aż ser się podgrzeje i zrobią się na nim ciemniejsze paseczki od grillowania
– liście szpinaku lub sałaty
– inne dodatki: np sałatka z czerwonej kapusty
– sos tysiąca wysp – wymieszaj 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, dodaj jeden przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i 1 łyżkę soku z cytryny lub limonki.
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 st C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę lub szalotkę oraz wszystkie przyprawy które masz w przepisie. Krótko podsmażaj i dodaj kalafiora pokrojonego w niewielkie różyczki, możesz go pokroić dość niedbale.
- Smaż kalafiora z przyprawami 2-3 minuty, mieszając aż przyprawy otoczą różyczki.
- Następnie dodaj kalafiora do blendera – najlepiej skorzystać z mniejszego kielicha ze sporym nożykiem tnącym. Jeśli nie posiadasz takiego sprzętu wystudź kalafior i zetrzyj go na tarce na drobnych oczkach, efekt będzie podobny.
- Zmiksuj kalafiora ale nie tak bardzo drobno. Dodaj do niego jajko, ugotowaną kaszę, wymieszaj mieszaninę dokładnie.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj porcję kalafiora tworząc kotlciki. Masa jest lekko klejąca ale trzeba ją nieco ukształtować. Ta to robię łyżką, dodając porcję a następnie modelując kotlecik – jego boki i górę. Po upieczeniu kotleciki zrobią się zwarte, ale teraz jeszcze takie nie będą.
- Z podanej ilości składników ja zrobiłam 5 kotlecików wielkości moich bułek 🙂
- Kotleciki piecz w 180 st C około 20 minut a następnie wyjmij blachę z piekarnika i pozwól im nieco przestygnąć zanim odkleisz je i położysz na bułce. Do przekładania kotlecików najlepiej użyć płaskiej łopatki, będziesz mieć pewność że nie złamie się w połowie zanim wyląduje na bułce.
- Bułki przekrój na pół. Warto je posmarować roztopionym masłem i podpiec na grillu lub patelni aby stały się chrupiące. Układaj ulubione dodatki, sałaty, kotlet z kalafiora, plasterek grillowanego halloumi, sos tysiąca wysp lub inny, który wybierzesz, pomidora lub sałatkę z czerwonej kapusty. Podawaj!
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!