Pyszny i pięknie zielony chłodnik z awokado to idealna zupa na upalne dni. Ten przepis nie jest bardzo trwały, bo zupę musicie zjeść tego samego dnia, jednak gwarantuję Wam, że zupa nie ściemnieje. A to duży problem występujący przy innych przepisach z awokado.
Chłodnik zrobisz w dosłownie kilka chwil. Wystarczy niedbale pokroić ogórka i awokado, dodać kilka dodatków i wrzucić wszystko do blendera. Na koniec pokroić nieco rzodkiewki, dymki, posypać i podawać.
Zapraszam także na inne przepisy na chłodniki:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– chłodnik z ogórka i awokado
– chłodnik z pomidorów i arbuza
– gazpacho
– przepis na ogórki kiszone
CHŁODNIK Z OGÓRKA
Przygotowanie: 10 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 2 dojrzałe awokado
– 3 szklarniowe ogórki (długie)
– połowa świeżego chili (opcjonalnie)
– 2 cebulki dymki ze szczypiorem
– sól i pieprz
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– do ozdobienia miseczek: kilka rzodkiewek i cebula dymka ze szczypiorem
Przygotowanie:
- Ogórka obierz i pokrój go na mniejsze kawałki, nie musisz się do tego przykładać, może być pokrojony niedbale.
- Wrzuć ogórka do misy blendera, dodaj awokado, ocet jabłkowy, oliwę, nieco posiekaną cebulę dymkę i chilli jeśli używasz.
- Zupę zblenduj na jednolitą i kremową, pod koniec dopraw sola i pieprzem do smaku. Przekładaj do miseczek.
- Zupę ozdabiaj pokrojonymi na plasterki lub w kosteczkę rzodkiewkami i posiekaną dymką, lub szczypiorkiem.
2 comments
Faktycznie-kolorem zachywca 😀
ale ma piękny kolor