Chyba każdy z nas zna to kultowe ciasto z owocami, z gorącym płynnym środkiem i chrupiącym zewnętrzem. Moja wersja ciasteczka smakuje tak samo fantastycznie, jest jednak pieczona a nie smażona w głębokim tłuszczu, zatem zdrowsza! Pokochacie to ciasteczko w wersji domowej, na tyle aby pokusić się o zrobienie go w innych wersjach smakowych!
Polecam Ci także moje przepisy na inne desery:
– pączki
– mini pączki serowe
– bułeczki cynamonowe
– najlepsze włoskie tiramisu
– tiramisu
– prosta szarlotka
– gruszki pieczone w miodzie
– chlebek bananowy
– florentynki
– przepis na chałwę
– truskawki z kruszonką
– blok czekoladowy
– ciasto zebra
– sypana szarlotka
CIASTKA Z JABŁAMI JAK Z McDonald’s
Przygotowanie: około 40 minut
Ilość: 6 ciastek
Składniki:
– 1 arkusz ciasta francuskiego (jeśli masz arkusz XL zrób nieco więcej nadzienia)
– 1 jajko + 1 łyżka wody
– 3 łyżki brązowego cukru
– 3/4 łyżeczki cynamonu
Składniki nadzienie:
- 3 jabłka obrane i pokrojone w drobną kostkę
- 2 łyżki białego cukru
- 1-2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki kukurydzianej (możesz zastąpić też mąką ziemniaczaną)
- woda
PRZYGOTOWANIE:
- Zacznij od pokrojenia jabłek w niewielką kostkę.
- Od tego jakie jabłka (odmiana, twardość) masz, będzie zależało jak długo i z jaką ilością wody będziesz je przygotowywać.
- Dodaj jabłka do garnka, dodaj cukier i przyprawy, odrobinę wody i zacznij je gotować. Jabłka będziesz gotować od 10 do 20 minut w zależności od odmiany, tak aby stały się miękkie ale nie rozgotowane, tak aby były jeszcze w słodkim płynie powstałym z wody i przypraw. Na koniec należy zagęścić płyn mąką kukurydzianą lub jak wolisz mąką ziemniaczaną, choć wtedy sos nabierze nieco formy kisielu. Musisz obserwować swoje jabłka, dobrać do nich ilość płynu i czas przygotowania tak aby wyszło pyszne nadzienie.
- Rozłóż ciasto francuskie. Ciasto pokrój najpierw wzdłuż na pół, a następnie na 6 pasków w poprzek, tak aby każdy z pasków miał 7-8 cm. Tym sposobem stworzysz 12 prostokątów o bokach 7-8 cm na 12-14 cm. Będą idealne.
- Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190st C
- Na blasze ułóż 6 prostokątów w ostępach. Na każdym z prostokątów połóż sporą porcję jabłek zostawiając jednak 1,5-2 cm obrzeża. Teraz bierz pojedynczo kolejne prostokąty i lekko je rozciągaj w dłoniach. Prostokątami przykrywaj delikatnie ciastka, dociskając boki i uważając aby jabłka nie wypłynęły z żadnej strony. Na koniec lekko dognieć ciasto widelcem tworząc ząbkowany wzór na obrzeżu.
- Na koniec natnij każde ciasto na górze, robiąc 3-4 nacięcia w poprzek.
- Jajko rozbij do miseczki, dodaj 1 łyżkę zimnej wody i rozkłóć. Za pomocą pędzla kuchennego nasmaruj ciastka rozkłóconym jajkiem. Wymieszaj teraz dokładnie cukier oraz cynamon. Za pomocą małej łyżeczki posyp ciastka przygotowaną mieszaniną tak aby pokryła równomiernie ciasteczka.
- Blachę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ciastka przez 18-20 minut, aż ciastka się pięknie zezłocą i będą chrupiące. Po upieczeniu uważaj przy jedzeniu aby się nie oparzyć 😉
Smacznego!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
e-book Kolacje, przepisy do 40 minut
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!