To ciasto stanowi doskonałe połączenie i będzie smakowało nawet tym, którzy nie do końca lubią dynię. Ci bowiem doceniają bardzo wyraźny smak czekoladowy, a wielbiciele dyni docenią część dyniową. Zatem o tym cieście mogę swobodnie powiedzieć: dla każdego coś miłego. Ciasto jest wilgotne, co da mnie jest jego niewątpliwą zaletą. Marmurkowy wzór możecie zrobić dowolnie – zrobić paseczki, wylać naprzemiennie, dodatkowo użyć patyczka i „przemieszać”. Efekt może być różny wizualnie, ale zawsze pyszny smakowo.
Zajrzyj także do innych moich przepisów na dyniowe dania:
– sernik dyniowy
– dyniowe gnocchi
– puree z dyni
– dyniowe latte
– zupa krem z dyni
– placuszki z dyni na słodko
– muffiny dyniowe z figami
– zupa dyniowa z pomidorami
– dynia marynowana w occie
– pieczona dynia futsu black
– szakszuka z dynią
– prosta szarlotka
– bruschetta z dynią
Ciasto dyniowe z czekoladą
Przygotowanie: 1 h
Składniki:
– 8 łyżek masła
– 150 g czekolady minimum 70%, posiekanej
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1,5 szklanki cukru drobnego do wypieków
– 4 jaja rozmiar L
– 6 czubatych łyżek puree z dyni
– 1/4 szklanki oleju roślinnego
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
- Masło i posiekaną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (ustaw miskę na garnku z parującą wodą i rozpuszczać mieszając czekoladę). Zdejmij z garnka miskę, odstaw aby nieco przestygła pofczas wykonywania pozostałych czynności.
- Do misy robota wbij jaja, dodaj cukier oraz cukier waniliowy. Ucieraj około 3-4 minut aż uzyskasz puszystą masę. Do masy dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj krótko, jedynie do połączenia składników.
- W osobnej misce wymieszaj olej, puree z dyni oraz cynamon. Do masy dyniowej dodaj połowę ciasta i za pomocą łyżki lub ręcznej trzepaczki połącz wszystko. Do drugiej połowy ciasta wlej rozpuszczoną czekoladę, wymieszaj.
- Brytfankę o rozmiarze 21 x 32 cm lub zbliżonym wyłóż papierem do pieczenia. Do brytfanki dodawaj ciasto naprzemiennie – raz czekoladowe, raz dyniowe, tworząc efekt marmurkowy. Możesz dodatkowo przejechać na koniec patyczkiem wsadzając go pionowo w ciasto i szybkim ruchem stworzyć efekt „przeciągnięcia”.
- Piecz ciasto przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Podawaj po wystudzeniu. SMACZNEGO!
Wpis dodaję do sezonowej dyniowej akcji na zBLOGowani.pl:
1 comments
Pyszne połączenie smaków w jednym cieście 🙂