Tym razem pyszne curry z kurczakiem podałam z makaronem ryżowym. Genialnym dodatkiem do tego dania jest grillowana sałata rzymska, która nada pięknego wyglądu daniu, nieco rustykalnego, ale jest też smacznym dodatkiem. Wystarczy podsmażyć ją na patelni i gotowe.
Do mojego dania dodałam grzyby shitake, ale możesz dodać warzywa, paprykę, marchewkę czy cukinię. A nawet tofu. Samodzielnie skomponuj danie z tego co masz aktualnie w lodówce.
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na azjatyckie dania:
Azjatyckie krewetki
Pad thai z tofu
Kurczak szu szu
Smażony makaron z wołowiną
Makaron stir fry z krewetkami
Sałatka z paluszkami krabowymi
Kurczak w sosie orzechowym – kurczak satay
Kurczak w cieście kokosowym
Tofu zmieniające życie
Tajska zupa z krewetkami
Makaron smażony z warzywami i tofu
Kurczak słodko-kwaśny
Gyoza z sezamem i kurczakiem
Ekspresowy ramen z miso
CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM
PRZYGOTOWANIE: 25 minut + namaczanie grzybów
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 200 g makaronu ryżowego
– 1 duża pierś z kurczaka
– przyprawy do kurczaka: po szczypcie soli, pieprzu, 1 łyżeczka czosnku w proszku, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżka miodu, 1 łyżka sosu sojowego
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 szalotka lub 2 mniejsze
– 3 ząbki czosnku
– 3-4 cm świeżego imbiru
– 2 płaskie łyżki czerwonej pasy curry
– 250 ml mleka kokosowego
– 10-13 grzybów shitake – opcjonalnie
– 1 sałata rzymska
– 1 limonka
– do podania: listki kolendry, sezam czarny i biały
PRZYGOTOWANIE:
- Grzyby zalej gorącą wodą i namaczaj przez minimum 30 minut.
- Pokrój kurczaka w niedużą kostkę i dodaj do niego wszystkie przyprawy, miód oraz sos sojowy. Wszystko wymieszaj i odstaw na 5-10 minut.
- Posiekaj drobno składniki do curry, czyli szalotkę, imbir, czosnek.
- Na patelni podsmaż najpierw kurczaka na odrobinie oliwy. Jak kurczak podsmaży się z jednej strony, przewróć go i dodaj na patelnię jeszcze grzyby shitake. Podsmażaj całość. Podsmażone składniki zdejmij z patelni i wrzuć posiekaną szalotkę oraz odrobinę oliwy. Podsmażaj i dodaj czosnek oraz imbir. Smaż jeszcze około 1-2 minut. Wtedy dodaj pastę czerwone curry oraz mleko kokosowe. Wymieszaj aż cała pasta „rozejdzie się” w mleku kokosowym. Na sam koniec dodaj sok z połowy limonki.
- Sos podgrzewaj przez 5-7 minut aż się nieco zredukuje, a następnie dodaj do niego kurczaka i grzyby. Podgrzewaj jeszcze razem, aż składniki się ocieplą.
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i przelej zimną wodą.
- Sałatę rzymską przekrój na pół i podsmaż na odrobinie oliwy na patelni, aż nieco się przyrumieni i nabierze rustykalnego wyglądu.
- Na talerzach układaj makaron ryżowy, dodaj curry z kurczakiem, po połówce sałaty na porcję, posyp wszystko sezamem i kolendrą, opcjonalnie dymką. Dodaj ćwiartkę limonki i podawaj.