Jestem z tych którzy uwielbiają tradycyjną wersją flaków, choć musi być dobrze przygotowana. Rzadko je jednak robię głównie ze względu na zapach przy gotowaniu, szczególnie jeśli chcę je zrobić sama od początku. Tym razem zrobiłam więc wegańską wersję flaczków i wiecie co, jest naprawdę dobra 🙂 Boczniaki nawet konsystencją przypominają flaczki, mają oczywiście nico bardziej słodki smak, ale odpowiedni dobór przypraw i będzie przepysznie.
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy:
– zalewajka
– flaki
– zupa kurkowa
– pyszna zupa cebulowa z grzanką
– genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z ziemniaków ze śledziem
– krem z białych szparagów
– zupa krem z fenkuła
– najbardziej klasyczny krem z pomidorów
– góralska kwaśnica
FLAKI Z BOCZNIKAKÓW
Ilość porcji: 4-5
Przygotowanie: 35 minut
Składniki:
– 300 g boczniaków
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 2 cm świeżego imbiru
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1,5 l bulionu warzywnego lub wody
– 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego lub 100 ml pasaty pomidorowej i nieco miej wody
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– pół łyżeczki suszonego majeranku
– 1 łyżka oleju
– sól, pieprz
Przygotowanie:
- Boczniaki umyj, osusz i pokrój w cienkie paseczki, tak aby przypominały flaki w wyglądzie.
- Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami lub pokrój w cieniutkie słupki. Czosnek i imbir zetrzyj na drobnej tarce na pastę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
- Na oleju lub oliwie podsmaż cebulę, wtedy kiedy się zeszkli dodaj marchewkę, pietruszkę, czosnek i imbir. Podsmażaj. Dodaj paprykę wędzoną i ostrą, krótko podsmaż, po czym dodaj gorący bulion lub wodę, przecier pomidorowy oraz boczniaki. wszystko delikatnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, majerankiem i gotuj przez około 12-15 minut aż wszystko zmięknie.
- Na koniec spróbuj i jeszcze dopraw jeśli zupa tego wymaga. Podawaj ciepłe samodzielnie lub z pieczywem, flaki możesz posypać świeżą natką pietruszki.
SMACZNEGO!
5 comments
to coś dla mnie 😀
Witam,
Uwielbiamy flaki ale mam pytanie czy takie flaki z boczniaka są podobne w smaku do flaków takich normalnych?????
a gdzie ten przepis bo widze same reklamy. Opinia 3/10
Znalazłem przepis, jest ok, tylko po co przecier ? Nie każdy lubi flaki „po zamojsku”, no i zdecydowanie więcej majeranku-to najważniejsza przyprawa w tym daniu. Pozdrawiam.
Każdy dobiera zestaw przypraw do swoich preferencji. Dla mnie tej podany w przepisie jest najlepszy, nie przepadam za dużą ilością majeranku.