Szybkie i pyszne, dokładnie takie jest to danie. Bo jeśli do jego przygotowania użyjesz gotowych dostępnych w sklepie gnocchi, to danie się robi w dosłownie 15 minut. Wystarczy przygotować wcześniej i pokroić składniki i wszystko robić w tym samym czasie. Jak się sprężysz, to zamiast 15 minut wyjdzie nawet 10!
To połączenie smakowe w postaci lekko pikantnej kiełbaski chorizo, listków szpinaku i suszonych pomidorów jest niezwykle fajne smakowo. Do tego zaproponowałam sos na bazie śmietany, ale równie dobrze możesz go zrobić w wersji z sera mascarpone z dodatkiem większej ilości wody, a nawet białego wina. Daję Ci tu zatem pyszną bazę i pomysł na przepis, zmodyfikuj go jeśli masz taką ochotę!
Przepisy z gnocchi:
Gnocchi bolognese
Gnocchi z pomidorami i kozim serem
Dyniowe gnocchi
Gnocchi z batatów
Gnocchi ze szparagami
Gnocchi puttanesca
Gnocchi z truflami
Gnocchi ze szpinakiem
Przepis na gnocchi
Polecam Wam także inne przepisy:
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– domowy makaron
GNOCCHI Z CHORIZO I SZPINAKIEM
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 450-500 g gnocchi – możesz użyć gotowych kupionych w sklepie lub zrobić je z tego przepisu na gnocchi
– 100-150 g kiełbasy chorizo
– 4-6 ząbków czosnku
– 200 g śmietany 18%
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 garści świeżych listków szpinaku
– 10 sztuk suszonych pomidorów
– sól i pieprz
– 2 – 3 łyżki tartego parmezanu, plus dodatkowy do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Gnocchi ugotuj zgodnie z przepisem na domowe gnocchi lub z instrukcją na opakowaniu gotowego produktu. Pod koniec gotowania odlej pół szklanki wody z garnka i zachowaj.
- Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki lub półplasterki i podsmażaj na patelni na łyżce oliwy, aż nabierze chrupkości i puści nieco tłuszczu.
- Czosnek drobno posiekaj, a pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki – 3 lub 4 w zależności od ich wielkości. Dodaj czosnek oraz pomidory suszone do smażących się chorizo, krótko podsmaż. Dodaj śmietanę, 1/3 szklanki wody, z gotujących się gnocchi i parmezan. Podgrzewaj mieszając, aż wszystko się połączy. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj do sosu ugotowane gnocchi i od razu wrzuć świeże liście szpinaku. Wszystko razem wymieszaj i podgrzewaj, aż szpinak zwiędnie. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj resztę odłożonej wody.
- Przekładaj danie na talerze i posyp tartym parmezanem lub grana padano i posyp świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!