Gnocchi na szybko, to idealna alternatywa dla makaronu a gotowe gnocchi dostępne są teraz już praktycznie w każdym sklepie. Wiele razy pokazywałam Wam przepisy na gnocchi zrobione w sosie, ale tym razem technika przygotowania jest nieco inna, a dzięki temu gnocchi są pyszne i chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.
Przepisy z gnocchi:
Gnocchi z boczkiem i sosem pomidorowym
Gnocchi z pomidorami i kozim serem
Gnocchi bolognese
Dyniowe gnocchi
Gnocchi z batatów
Gnocchi ze szparagami
Gnocchi puttanesca
Gnocchi z truflami
Gnocchi ze szpinakiem
Przepis na gnocchi
Polecam Wam także inne przepisy:
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– domowy makaron
GNOCCHI Z SUSZONYMI POMIDORAMI
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 450-500 g gotowych gnocchi
– 2 łyżki masła klarowanego
– poł szklanki gorącej wody
– 10-12 suszonych pomidorów
– garść rukoli
– 4-5 łyżek masła
– 1,5 łyżki bułki tartej
– kilkanaście listków szałwii (opcjonalnie)
– sól i pieprz
– tarty parmezan do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Na patelni rozpuść masło klarowane i wrzuć gnocchi. Podsmażaj 5-6 minut przewracając w trakcie, tak aby gnocchi podsmażyły się na złoto.
- Na patelnię wlej gorącą (wrzącą) wodę i duś gnocchi dalej, aż wchłoną cały płyn. Po wchłonięciu podsmażaj jeszcze chwilę po czym dodaj pokrojone suszone pomidory.
- W tym czasie na drugiej patelni lub w garnku przygotuj sos. Rozpuść masło, dodaj sporą szczyptę soli, bułkę tartą i listki szałwii jeśli dodajesz, Podsmażaj przez chwilę aż bułka nieco ściemnieje.
- Do gnocchi dodaj przygotowany sos i rukolę. Podawaj posypane świeżo mielonym pieprzem i tartym parmezanem.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!