Niesamowicie prosty i szybki obiad, bo całość łącznie z „ugotowaniem” gnocchi zrobisz bezpośrednio w sosie na patelni. Dzięki temu to danie jest takie proste, a jego smak przypadnie do gustu niemal każdemu.
Bazą do przygotowania sosu są tu oczywiście świeże szparagi zielone. Najlepsze będą te niewielkie, ale jeśli macie większe i grubsze to po prostu przygotowujcie je na patelni nieco dłużej, aby odpowiednio zmiękły.
Przepisy z gnocchi:
Gnocchi bolognese
Gnocchi z pomidorami i kozim serem
Dyniowe gnocchi
Gnocchi z batatów
Gnocchi ze szparagami
Gnocchi puttanesca
Gnocchi z truflami
Gnocchi ze szpinakiem
Przepis na gnocchi
Polecam Wam także inne przepisy:
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– domowy makaron
GNOCCHI ZE SZPARAGAMI I GORGONZOLĄ
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 450-500 g gnocchi – możesz użyć gotowych kupionych w sklepie lub zrobić je z tego przepisu na gnocchi
– pęczek świeżych zielonych szparagów
–3-4 ząbki czosnku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 100 g sera gorgonzola
– 2 łyżki sera mascarpone
– 150-200 ml bulionu jarzynowego lub wody
– sól i pieprz
– świeżo starty parmezan lub grana padano do podania
– świeże listki bazylii do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Szparagi umyj, odłam twarde końcówki (możesz z nich ugotować pyszną zupę) a resztę pokrój na 1-2 cm kawałki, zostawiając osobno główki szparagów.
- Czosnek posiekaj w plasterki.
- Na patelnię wlej oliwę i wrzuć czosnek. Smaż 2 minuty, po czym dodaj szparagi bez główek i smaż kolejne 2-3 minut mieszając od czasu do czasu.
- Do szparagów dodaj połowę wskazanej porcji bulionu lub wody, ale najlepiej, aby były gorące. Gotuj, aż szparagi zmiękną, od 3 minut do 5-6 minut, w zależności od grubości.
- Teraz dodaj na patelnię oba sery – gorgonzolę oraz mascarpone. Wymieszaj i dodaj pozostałą wodę, tak aby sos zrobił się jednolity i dość rzadki.
- Jak sos będzie już jednolity, dodaj do niego gnocchi i podgrzewaj je taki czas, jaki widzisz na opakowaniu (zwykle kilka minut, w zależności od wielkości), uzupełniając sos gorący bulionem lub wodą jeśli zajdzie potrzeba, bo gnocchi dość szybko mogą go „wypić” z patelni.
- Na 2 minuty przed końcem gotowania dodaj jeszcze główki szparagów i wszystko wymieszaj. Potrawę dopraw solą oraz pieprzem.
- Przekładaj pyszne gnocchi ze szparagami na talerze, posyp świeżymi listkami bazylii i parmezanem. Podawaj!
Smacznego!