Grillowane krewetki to naprawdę proste w przygotowaniu danie, a ich smak nawet przy niewielu dodatkach zachwyca i przywołuje wspomnienia dalekich podróży. Takie krewetki jadałam w Grecji, na Sri Lance, w Chorwacji czy w Meksyku. Ten dymny posmak i kilka dodatków wystarczą, aby przenieść się w niesamowite wakacyjne wspomnienia.
Najlepiej w mojej ocenie grillować krewetki w całości z pancerzykami. tak, będzie przy nich nieco zabawy przy obieraniu, ale to sama przyjemność. Ja osobiście uwielbiam jeść palcami, a krewetka grillowana daje mi tę możliwość, aby dotykać jedzenia i używać do tego właśnie dłoni.

Jeśli lubicie dania z krewetkami, zapraszam Was także do przepisów na:
Makaron stir fry z krewetkami
Pikantne krewetki
Tajska zupa z krewetkami
Makaron z krewetkami i zielonym groszkiem
Makaron z krewetkami
Ryż smażony z krewetkami
Zupa curry z krewetkami
Przepis na krewetki z czosnkiem i chrupiącym pieczywem
Makaron orzo z krewetkami
Sałatka cezar z krewetkami
Makaron z chorizo i krewetkami
Sałatka meksykańska z krewetkami
Szybkie curry z krewetkami
Risotto z krewetkami
Krewetki w maśle czosnkowym
GRILLOWANE KREWETKI
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 20-30 krewetek w skorupkach
– 1 limonka lub cytryna
– 100 g miękkiego masła
– 1 duży ząbek czosnku
– 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Do miękkiego masła dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki i sól do smaku. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.
- Krewetki wypłucz i osusz. Skrop sokiem z limonki i cytryny i odstaw przynajmniej na 15 minut, a jak możesz to nawet na godzinkę.
- Rozgrzej grill. Krewetki smaż na grillu po kilka minut z obu stron. Szare krewetki mają zrobić się różowe i nieco przyrumienić. Nie wydłużaj tego czasu zanadto, aby krewetki nie zrobiły się zbyt twarde.
- Po zdjęciu z grilla od razu podawaj, obieraj i dodawaj do ciepłej krewetki masło czosnkowe, które się na niej rozpuści, tworząc sos. Smacznego!








