Takie tosty z wyciętym środkiem i usmażonym w nim jaku sadzonym możecie podawać w bardzo różny sposób. Dziś do moich tostów dołączyłam pieczone pomidorki z dodatkami, dzięki temu ta śniadaniowa propozycja jest niesamowita. A wszystko zrobicie w maksymalnie 20 minut!
Polecam Wa też inne przepisy na śniadania:
– tosty francuskie
– szakszuka
– kanapka z camembert i żurawiną
– szakszuka z kurkami
– ser z jogurtów greckich
– pasta z awokado i jajka
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
– jajka sadzone z boczkiem
– najlepsza jajecznica
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 4-6 kromek chleba tosowego pszennego
– 4-6 jajek rozmiar M
– sól
– pieprz
– olej lub oliwa do smażenia
– 20-30 pomidorków koktajkowych większych
– 1 cebula
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu balsamico
Przygotowanie:
- Pomidorki delikatnie ponakłuwaj i włóż do jednego lub dwóch naczyń do zapiekania. Dodaj do pomidorków cebulę posiekaną dość grubo, oliwę, ocet balsamico oraz sól i pieprz.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C przez około 15 minut. W tym czasie przygotuj tosty.
- W chlebie tostowym wytnij środek. Najlepiej robić to foremką do ciastek, tak aby wyciąć możliwie najwięcej, ale aby chleb pozostał w całości. Ja wybrałam foremkę w kształcie domku. Jeśli nie posiadasz foremki użyj na przykład szklanki.
- Na dużej patelni wlej odrobinę tłuszczu do smażenia i krótko podgrzej tosty z jednej strony. Odwróć je i od razu wbij w tosty jaja. Posól jajka i smaż aż do momentu kiedy białko będzie ścięte na górze.
- Grzanki z jajkiem układaj na pieczonych pomidorkach i od razu podawaj. SMACZNEGO!
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM
Zapraszam też do przepisów:
– tosty z pesto i jakiem