Ta kaczka nie może się nie udać jeśli zastosujesz się do wskazówek odnośnie czasu przygotowania. Kaczka wyjdzie lekko różowa w środku, ale dzięki temu bardzo soczysta i idealna w smaku, nie może być ona sucha. Ale nie obawiaj się, mięso nie będzie surowe. Do kaczki przygotuj pyszny sos malinowy, lub jeśli wolisz podaj ją z żurawiną, też będzie idealna.
Jestem fanką podania tej kaczki na talerzu z sałatką, a dodatek w postaci ziemniaków, kaszy czy pieczywa podaj na stół. Dzięki sałatce kaczka będzie wyglądała jeszcze lepiej 🙂
Polecam Wam także inne przepisy:
– kaczka teryiaki
– kaczka z pigwą
– pierogi z kaczką
– rosół z kaczki
– ragu z kaczki
– przepis na gnocchi
– pad thai z kurczakiem
– domowy makaron
– cordon bleu z kurczaka
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 2 piersi kacze
– 4 łyżek świeżych lub mrożonych malin
– 100 ml czerwonego wytrawnego wina
– 1 łyżka płynnego miodu
– 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
– sól i pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 oC.
- Kaczkę wyjmij z lodówki aby nabrała temperatury pokojowej. Natnij jej skórę ostrym nożem, tworząc dużą kratkę (natnij kilka pasków na skos w jedną i drugą stronę). Nacinaj tak, aby nie uszkodzić mięsa a naciąć tylko skórę. Dopraw kaczkę solą i pieprzem.
- Kaczkę połóż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu skórą do dołu. Ze skóry wytopi się spora ilość tłuszczu. Kaczka powinna się smażyć od 12 do 15 minut w zależności o d wielkości kawałka i grubości skóry. Wtedy przełóż piersi na drugą stronę i smaż jedynie 2 minuty.
- Jeśli Twoja patelnia nadaje się do używania w piekarniku nie musisz zmieniać naczynia i wstawić kaczkę do piekarnika na patelni, a jeśli nie nagrzej naczynie żaroodporne wraz z piekarnikiem i włóż do niego kaczkę skórą do góry. Piecz piersi kacze przez 8 minut, po czym wyjmij je z piekarnika i odstaw na 5 minut aby odpoczęły.
- W czasie pieczenia i odpoczywania przygotuj sos. Do garnuszka lub na patelnię włóż maliny, miód, czerwone wino i przyprawę piernikową, najlepiej domową (zwróć uwagę aby przyprawa nie miała mąki, wielu producentów oszukuje i dodaje do niej niepotrzebnych wypełniaczy). Podgrzewaj aż sos nieco zgęstnieje, część malin się „rozpuści”, ale mieszaj delikatnie aby pozostały grudki większych owoców.
- Kaczkę pokrój w plasterki i ułóż na talerzach, polej sosem i podawaj z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO!
Danie zostało podanie na komplecie talerzy Elisa, które znajdziecie w Salonach Agata – zestaw obiadowy Elisa