Ten czosnek to coś, w czym zakochasz się od pierwszego spróbowania. Zapewne nie raz piekłaś/eś czosnek przy okazji przygotowania różnych sosów, zup czy mięs. Ten czosnek jest naprawdę pyszny i bardzo słodki, choć trzeba przygotować go z dbałością przez odpowiednią ilość czasu.
Najbardziej długotrwałe w tym przepisie jest obieranie czosnku. Jaki mam na to sposób? Najpierw główki obieram z największych łupin, a następnie dzielę na ząbki. Teraz czas na najgorsze, czyli zdjęcie łupiny z każdego ząbka. Tu nie można zgniatać ząbków, powinny one pozostać całe. Dlatego ja za pomocą małego nożyka odkrajam końcówkę, która jest zdrewniała, a dzięki temu łupiny już odchodzą prawie same.
Ta chwila cierpliwości przy obieraniu czosnku przed przygotowaniem czosnku konfitowanego się opłaci. Bo później zostaje już tylko zalanie wszystkiego oliwą, dodanie przypraw i upieczenie całości. A to już zrobi się samo, nic nie trzeba pilnować, nadzorować. Na koniec tylko wyjąć z piekarnika i gotowe.
Tak przygotowany czosnek konfitowany, czyli czosnek upieczony w oliwie z oliwek przechowuj w lodówce. Najlepiej włożyć go do słoika, zamknąć nakrętką. Taki czosnek zużyj przez 2 tygodnie!
Lubisz takie proste przepis na przetwory? Zajrzyj jeszcze do:
Czosnek marynowany
Syrop z cebuli i czosnku na odporność
Kiszone pomidory
Kiszone rzodkiewki
Ogórki z chilli
Ogórki kiszone domowy przepis
Smalec tradycyjny
Dynia marynowana w occie
Konfitura z cebuli
Kulki serowe w oliwie
Cebula marynowana
KONFITOWANY CZOSNEK – PIECZONY CZOSNEK W OLIWIE
Przygotowanie: 1 h 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 7-10 główek czosnku
- 1-1,5 szklanki oliwy z oliwek
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka soli (najlepiej gruboziarnistej
Przygotowanie:
- Czosnek obierz, tak aby uzyskać piękne ząbki.
- Czosnek przełóż do naczynia żaroodpornego, ułóż na nim 2-3 gałązki rozmarynu i zalej całość oliwą. Oliwy musi być tyle, aby przykryła cały czosnek. Całość dopraw jeszcze grubiej zmieloną solą.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120o C i piecz przez 1 h 30 minut lub nieco krócej, jeśli ząbki są mniejsze. Ząbki ściemnieją i zrobią się miękkie i pyszne.
- Po upieczeniu wystudź, przełóż do słoika i przechowuj w lodówce do 2 tygodni.
- Ten czosnek to idealny dodatek do pieczywa, sałatek, past. Zrobi pyszny smak każdego dania!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
4 comments
Witam Czy można upiec czosnek w oleju lnianym?
Nie, olej lniany nie nadaje się do gotowania. Możesz zamiast oliwy użyć masła klarowanego
Cześć, czy piekarnik ustawiamy na termoobieg, czy grzanie góra-dół?
Zasada jest taka, że jeśli w przepisie jest temperatura bez wskazania to zawsze dotyczy to grzania góra-dół, termoobieg zawsze powinien być dopisany przy temperaturze.