Dziś mam dla Was pyszny przepis na fantastyczną zupę krem z białych szparagów. W trakcie sezonu na szparagi królują one bardzo często na moim stole. Choć wolę zielone, to te białe idealnie nadają się właśnie do tej zupy. Zróbcie konieczne!
Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– zupa krem z brokuła
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
Szukacie przepisów ze szparagami? Zajrzyjcie do tych przepisów:
– makaron ze szparagami i czosnkiem
– szparagi z jajkiem
– mini tarty ze szparagami
– krem z białych szparagów
– spaghetti carbonara ze szparagami
– Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– pęczek białych szparagów
– 500-600 ml dobrej jakości bulionu warzywnego lub drobiowego
– pół cebuli
– sól, pieprz, świeżo sarta gałka muszkatołowa
– łyżka oliwy z oliwek
– rukiew wodna lub rukola do podania
PRZYGOTOWANIE:
Zacznijcie od przygotowania szparagów. umyjcie je i odkrójcie końcówki. Następnie obierzcie obieraczką i odkrójcie łepki. Resztę pokrójcie na kawałki 1,5-2 cm.
Na oliwie uduście posiekaną w kostkę cebulę. Jak cebula się zeszkli dodajcie pokrojone szparagi (bez łepków) i przesmażcie ok 2 minut. Do szparagów dolejcie gorący bulion i gotujcie ok 5 min po czym dodajcie główki szparagów i gotujcie kolejne 2-3 minuty. Wyjmijcie kilka główek z zupy, a resztę zmiksujcie. Zupę doprawcie solą i pieprzem (najlepiej białym) oraz dodajcie odrobinę gałki muszkatołowej świeżo startej. Do miski dodajcie ugotowane główki szparagów, dolejcie zupy i na wierzch dodajcie rukiew wodną lub rukolę.
Smacznego!
Polecam także:
– zupa krem z buraczków
– krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
– krem z cukinii z nachos
– krem z ziemniaków ze śledziem
– przepyszna zupa krem z białej cebuli
– krem z pieczonych pomidorów i papryki
– krem z zielonego groszku z boczkiem
– zupa krem z dyni
– krem z białych szparagów
– zupa krem z fenkuła
– krem z papryki z tequilą
– krem z pieczonej papryki
– najbardziej klasyczny krem z pomidorów
– góralska kwaśnica
– krem z dyni z jabłkiem
– krem brokułowy
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
1 comments
Jako miłośniczka zupy krem- ten przepis muszę wypróbować!
ps. Piękne masz zdjęcia na blogu:)