Już wiecie, że jedno z moich ulubionych dań z owoców morza to krewetki w białym winie. Drugi najczęściej wykorzystywany przeze mnie sposób na pyszne krewetki to zrobienie do nich sosu maślanego. Tak częściej robi krewetki moja mama, ja nieco rzadziej bo ilość masła w tym daniu jest …. duża. Ale to muszę im przyznać że są naprawdę pyszne.
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Polecane przepisy z owocami morza:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– krewetki w białym winie – moje ulubione
– małże w białym winie
– spaghetti z krewetkami
– kalmary ze szpinakiem
– krewetki w sosie pomidorowym z wódką
– zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE
– przepis na ośmiornicę
– kalmary w czosnku
KREWETKI W BIAŁYM WINIE
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 500-700 g krewetek średniej wielkości
– około 150 g masła
– 8-10 ząbków czosnku (tak naprawdę aż tyle)
– 1 papryczka chilli – opcjonalnie
– sól i pieprz
– świeżo posiekana natka pietruszki do podania
– cząstki limonki lub cytryny do podania
Przygotowanie:
- Do przygotowania możesz użyć zarówno krewetki świeże jak i mrożone, te już lekko podgotowane i różowe lub krewetki szare surowe. Jeśli kupisz krewetkę w pancerzyku rekomenduję do tego dania ich zdjęcie przed podgrzewaniem w maśle.
- Przygotuj krewetki – jeśli istnieje taka potrzeba rozmróź, zdejmij pancerzyki, opłucz w zimnej wodzie i osusz na ręczniku papierowym.
- W głębokiej patelni, woku lub szerokim i płaskim garnku roztop masło. Rób do na średnim ogniu. W tym czasie przygotuj sobie czosnek – przeciśnij go przez praskę.
- Do roztopionego masła włóż krewetki, czosnek i chilli jeśli używasz, wymieszaj i duś krewetki od 6 do 10 minut – te różowe krócej, te większe dłużej. Krewetka ma się podgrzać w sosie. Pamiętaj jednak aby nie za długo przygotowywać je bo mogą stać się zbyt twarde. Na koniec dopraw krewetki sporą szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
- Krewetki rozłóż w głębokie talerze i posyp świeżą natką pietruszki. Podawaj od razu, najlepiej z bagietką i pysznymi smakowymi masłami takimi jak masło ziołowe i masło czosnkowe. Podaj do nich cząstki cytryny lub limonki, sok wzbogaci smak.
Smacznego!
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
1 comments
A co z tym białym winem do krewetek w bialym winie ?