Wpisz i naciśnij Enter

Muhammara – pasta z pieczonej papryki

Tak jak uwielbiam hummus w mnóstwie jego postaci, tak niesamowicie lubię też inne pasty z kuchni Izraelskiej, Ostatnio na pyszna weekendową kolację zrobiłam ich kilka – klasyczny hummus, muhammara i baba ganoush. Wszystkie są pyszne choć każda nieco inna, ale co najlepsze można je robić w tym samym czasie, szczególnie dwie ostatnie. Dziś zapraszam na przepis na muhammarę.

Polecam Wam też inne pasty na moim blogu:
– przepis na guacamole
– pasta z awokado i jajka
– hummus
– hummus z suszonymi pomidorami
– pasta z wędzonego kurczaka
– pasztet do smarowania
– masło ziołowe
– masło czosnkowe
– hummus z soczewicą

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
– 3 papryki czerwone
– 2 garści orzechów włoskich
– 3-4 łyżki oliwy z oliwek
– pół limonki
– 2 ząbki czosnku
– szczypta soli
– 1 płaska łyżeczka miodu
– pół łyżeczki płatków chilli
– natka pietruszki do posypania
– pestki świeżego granata do posypania

Przygotowanie:

  1. Do rozgrzanego piekarnika (180 st C) włóż blachę z paprykami. Nie musisz ich kroić, włóż je w całości.
  2. Piecz papryki przez 20-30 minut w zależności od ich wielkości, obracając je co jakiś czas w trakcie pieczenia. Jeśli skórka papryki zacznie się palić nie przejmuj się, tak być powinno 🙂
  3. Papryki po wyjęciu najlepiej włożyć do foliowych torebek strunowych, które należy zamknąć. Co to da? Skórka z paryki odejdzie z łatwością. Jeśli nie posiadasz torebek możesz zdjąć skórkę bez tego, uważaj jednak na temperaturę pieczonej papryki.
  4. Usuń z papryk gniazda nasienne i pokrój miąższ w mniejsze kawałki.
  5. Do blendera wsyp orzechy włoskie, odkładając kilka aby mój cie posiekać i ozdobić nimi pastę. Rozdrobnij orzechy blendując, po czym dodaj oliwę (1 łyżkę), sok z limonki, paprykę, czosnek, chilli, miód i trochę soli. Blenduj całość do połączenia. Pastę przełóż do miseczki, polej odrobiną oliwy, posiekanymi orzechami, posiekaną pietruszką i pestkami granata.
  6. Podawaj c pieczywem, chlebkiem pita lub warzywami.
    SMACZNEGO!

Uwaga! Pastę możesz przygotować też z gotowej upieczonej papryki dostępnej w sklepie. Znacznie skróci to czas przygotowań.

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Muhammara
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *