Kocham takie smaki! Proste, niesamowicie aromatyczne i przenoszące mnie w inne obszary naszego świata. A do tego przygotowanie tych krewetek w mleku kokosowym jest nieskomplikowane i szybkie. Wystarczy pokroić kilka składników, zrobić sos, dodać krewetki, ugotować dodatkowo makaron i gotowe!
Te krewetki w mleku kokosowym pokochają wszyscy. Możesz dopasować intensywność tego dania do własnych preferencji, robiąc je bardzo łagodnym lub zdecydowanie ostrzejszym.
Zapraszam do innych moich przepisów na pyszne azjatyckie dania:
Azjatycka sałatka z ogórków
Azjatyckie żeberka
Azjatyckie pulpeciki z indyka
Stir fry z fasolką i tofu
Zielone curry z kalafiorem i brokułem
Żółte curry z kurczakiem
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną
Czerwone curry z kalafiora
Pad thai z tofu
Czerwone curry z indykiem i kalafiorem
Makaron smażony z kurczakiem
Zielone curry z warzywami
Tofu teriyaki
Nasi Goreng z kalafiorem
Szybkie curry z krewetkami
KREWETKI W MLEKU KOKOSOWYM
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 200 g krewetek obranych lub z samymi ogonkami
– 1-3 ząbki czosnku
– 1 szalotka
– 1-2 cm świeżego imbiru
– 500 ml mleka kokosowego
– 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych z puszki lub pulpy pomidorowej
– 200 g makaronu ryżowego (lub innego azjatyckiego)
– 1 limonka
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
– 2 łyżki posiekanej drobno świeżej bazylii i dodatkowa do podania
– 1-2 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz
– świeża kolendra do podania
– sezam do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Zacznij od posiekania czosnku, imbiru i cebuli szalotki. Należy je pokroić dość drobno.
- Jeśli wykorzystujesz mrożone krewetki, rozmróź je wcześniej i zdejmuj pancerzyki. Możesz zostawić ogonki.
- W garnku lub w głębszej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i dodaj dymkę. Podsmażaj 2-3 minuty, po czym dodaj imbir oraz czosnek. Jak wszystko zacznie pachnieć, wlej passatę pomidorową, wymieszaj, po czym dodaj mleko kokosowe. Gotuj sos przez 6-8 minut aż nieco zgęstnieje.
- W tym czasie ugotuj makaron ryżowy lub inny azjatycki.
- Sos dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i wędzoną, kolendrą i dodaj posiekaną świeżą bazylię. Do sosu dodaj na patelnię krewetki. Jeśli masz już różowe krewetki, do wystarczy im około 2-3 minut, jeśli krewetka jest surowa i szara, to wydłuż czas o kolejne 2 minuty.
- Do miski wkładaj porcję krewetek z sosem, skrop wszystko obficie sokiem z limonki i dodaj makaron oraz świeże zioła. Całość możesz posypać jeszcze sezamem i podawać.
SMACZNEGO!