Genialne czerwone curry, które możesz zrobić w bardzo wielu wersjach. Tym razem zdecydowałam się na samego kalafiora bo uwielbiam go w potrawach typu curry! Kalafior wymaga chwili gotowania ale odwdzięczy się cudownym aromatem i smakiem.
Oczywiście jak potrzebujesz większej ilości curry a masz tylko jednego kalafiora to możesz dodać inne warzywa lub mięso. Idealnie sprawdzi się marchewka, seler lub cukinia. Musisz jednak dopasować moment dodania aby wszystko ugotowało się jednocześnie. Super też sprawdzą się kurczak czy indyk.
I jeszcze jedna ważna kwestia, poniżej znajdziesz przepis na zrobioną w domu pastę czerwone curry, ale możesz użyć do przygotowania potrawy wersji domowej lub gotowego kupionego produktu.
Szukasz pomysłów na potrawy w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do:
– curry z kalafiorem
– curry z batatem
– makaron z tofu
– falafel
– pad thai z kurczakiem
– zupa pho z kurczakiem
– sataye z kurczaka
– tajska zupa z kurczakiem
– ryż smażony z kurczakiem
– Żółte curry z kurczakiem
– Szybkie curry z krewetkami
– Kalafior pieczony po marokańsku
CZERWONE CURRY Z KALAFIORA
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 2
Składniki curry:
- 100 g ryżu basmati lub jaśminowego
- 1 kalafior
- 200 ml mleka kokosowego
- 100 ml gęstej passaty pomidorowej
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki czerwonej pasty curry – możesz użyć domowej zrobionej ze składników poniżej lub kupić gotową
- świeża dymka lub kolendra do posypania
Składnik czerwona pasta curry (możesz też użyć gotowej):
- 90 g czerwonych pikantnych papryczek chilli
- 25-35 g świeżego imbiru
- 8-10 ząbków czosnku
- 50 g trawy cytrynowej
- 100 ml oleju rzepakowego
- 4 limonki
- 2 łyżki nasion kolendry
- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
Przygotowanie:
- Składniki pasty curry włóż do niewielkiego blendera i miksuj na jednolitą aromatyczną pastę. Użyj do tego dania dwie płaskie łyżki lub nieco mniej, a resztę przechowuj w lodówce i zużyj do innych dań. Oczywiście dobrym wyborem będzie także gotowa pasta curry, znacznie ułatwi przygotowanie dania!
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Czosnek i świeży imbir bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na małej tarce.
- Kalafior pokrój w niewielkie różyczki. Twarde części kalafiora też warto pokroić na małe kawałki i wykorzystać do curry, są pyszne i nie warto ich wyrzucać.
- Na patelni lub w garnku rozgrzej olej lub masło klarowane, wrzuć czosnek i świeży imbir i smaż około minuty. Dodaj kalafiora i czerwoną pastę curry. Wymieszaj.
- Wlej na patelnię mleko kokosowe, passatę pomidorową i wymieszaj. Zmniejsz pod patelnią płomień na średni, przykryj patelnię lub garnek pokrywką i duś od czasu do czasu mieszając przez około 20 minut. Sprawdzaj czy kalafior zrobił się już miękki.
- Curry podawaj z ugotowanym ryżem i dodatkiem świeżej dymki lub kolendry.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł