Azjatycki fast food, kto go dnie jadł i nie lubi się czasem skusić. Jedna z najpopularniejszych potraw tam to niezmiennie kurczak w cieście kokosowym. To małe kulki z kurczaka smażone w prostym cieście na głębokim tłuszczu. Są soczyste w środku, skorupka jest pyszna i ma kokosowy aromat. Naprawdę prosto to danie zrobić w domu!
Do tego przygotowałam sos słodko-pikantny, ale możesz podać do kurczaka inny sos lub użyć gotowego jednej z marek. Warto jednak przygotować domowy, bo doprawicie go dokładnie tak jak lubicie a efekt wychodzi znakomity!
Polecam Wam także:
Chrupiące skrzydełka z piekarnika
Szaszłyki z kurczaka z suszonymi pomidorami
Kurczak w sosie pomidorowym
Kurczak z papryką i suszonymi pomidorami
Kurczak w czerwonym winie
Kurczak w sosie musztardowym
Kurczak w sosie cytrynowym ze szpinakiem
Kurczak w sosie dijon
Kurczak z papryką
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami
Siekane kotlety z kurczaka
Pałki z kurczaka w panierce
Sałatka z grillowanym kurczakiem
Najlepszy kurczak pieczony!
Kurczak w sosie orzechowym – kurczak satay
KURCZAK W CIEŚCIE KOKOSOWYM
PRZYGOTOWANIE: 25 minut + 1,5 h sos
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI KURCZAK:
– 400-500 g piersi lub polędwiczek z kurczaka
– 200 ml wody
– 80 g wiórków kokosowych
– 200 g mąki pszennej
– 1 jajko rozmiar M
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– olej do smażenia
SOS SŁODKO-PIKANTNY
– 4 czerwone papryki
– 4-5 czerwonych papryczek chilli (mniejszych, ale dostosuj ilość do ich wielkości i ostrości)
– 2 cm świeżego korzenia imbiru
– 4 ząbki czosnku
– 200 g pomidorów koktajlowych z puszki lub passaty pomidorowej
– 380 g brązowego cukru
-100 ml czerwonego octu winnego
PRZYGOTOWANIE:
- SOS: Pokrój drobno czerwoną paprykę, papryczkę chilli, imbir i czosnek. Przełóż składniki do garnka, dodaj puszkę (1/2 puszki) pomidorów lub odpowiadającą temu ilość passaty pomidorowej, cukier i ocet. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i pozwól sosowi delikatnie bulgotać przez około 90 minut, od czasu do czasu mieszając. Mieszaj częściej przez ostatnie 20 minut, aby nic się nie przypaliło. Sos po schłodzeniu nieco zgęstnieje.
- Resztę sosu możesz przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
- KURCZAK Pokrój kurczaka w małe kawałki i dopraw solą i pieprzem. W misce połącz mąkę, wodę, jajko, wiórki kokosowe, 1/2 łyżeczki soli i proszek do pieczenia. Za pomocą trzepaczki lub blendera połącz składniki na jednolite ciasto. Odstaw ciasto na 10 minut.
- Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kurczak powinien do połowy się w nim zanurzać. Najlepiej wybrać mniejszą patelnię lub garnek i smażyć kurczaka partiami.
- Wkładaj kurczaka do ciasta i najlepiej wykorzystując patyczek do szaszłyków, przekładaj kurczaka do gorącego oleju. Patyczkiem też łatwo obracać kurczaka i wyjmować go z oleju. Smaż przez 2-3 minuty z obu stron, aż ciasto będzie rumiane.
- Kurczaka podawaj posypanego sezamem, z dodatkiem sosu i na przykład białego ugotowanego ryżu.
Smacznego!