Jestem pewna, że podziękujesz mi za ten przepis, bo jest przepyszny i naprawdę banalnie prosty w przygotowaniu. A do tego do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilka składników, i tylko kilku chwil swojego cennego czasu.
Kurczak, dzięki temu, że robi się w sosie na zamkniętej patelni, wychodzi bardzo soczysty i niezwykle aromatyczny. Panowie, zróbcie to danie swoim żonom lub partnerkom, aby je zachwycić. Panie, na kolejną romantyczną kolację to będzie naprawdę idealny pomysł!
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2022/01/okladka-7-796x1024.jpg)
Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów:
– fasolka po bretońsku
– pulpety w sosie pomidorowym
– pad thai z kurczakiem
– polędwiczki z kurkami
– polędwiczki z szynką parmeńską
– boeuf strogonow
– kotlet schabowy
– królik w winie
– pulled pork
– gicz cielęca w warzywach
– boeuf bourguignon
– stek z sosem whiskey
– schab z pieczarkami
– pikantny gulasz z czerwonym winem
– kurczak barbecue
– pomysł na kurczaka
– polędwica z marynowanym pieprzem
– młoda kapusta
KURCZAK W CZERWONYM WINIE
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2-3, około 30-35 klopsików
Składniki:
–6-8 podudzi z kurczaka (możesz też wykorzystać inne części)
– 1,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
– szklanka czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie może być też wino półwytrawne)
– 1/4 szklanki octu balsamiczego
– oliwa do smażenia
– 2-3 ząbki czosnku – nieobrane, w łupinach
– sól i pieprz
Przygotowanie:
- Podudzia z kurczaka umyj i osusz. Dopraw je z każdej strony solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej oliwę i włóż kurczaka oraz nieobrane ząbki czosnku. Smaż kurczaka z każdej strony, aż się zrobi rumiany, potrwa to około 10 minut.
- Teraz na patelnię wlej czerwone wino oraz ocet balsamiczny. Wsyp także suszony rozmaryn. Duś kurczaka, obracając go w trakcie, aby sos zabarwił go z obu stron. Najlepiej cały proces duszenia zrobić z pokrywką, potrwa on około 20 minut.
- Tak przygotowanego kurczaka podawaj z dodatkiem sałatki, ziemniaków lub ryżu. Świetnie pasują do niego też sałatki ziemniaczane czy inne dodatki.
SMACZNEGO!
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2023/05/kurczakwczerwonymwinie-4-768x1024.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2023/05/kurczakwczerwonymwinie-3-768x1024.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2023/05/kurczakwczerwonymwinie-2-768x1024.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2023/05/kurczakwczerwonymwinie-5-768x1024.jpg)
![recipe image](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2023/05/kurczakwczerwonymwinie-2.jpg)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)