Ten genialny kurczak przez wielu został nazwany „merry me chicken”. Co o tym świadczy? Jest idealnie delikatny, pełen smaku, prosty w przygotowaniu. No to taki obiad idealny dla 3-4 osób, pełen smaku, aromatów i taki, do którego chce się wracać niezwykle często.
Kurczaka wystarczy doprawić, obtoczyć w mące i podsmażyć na oliwie. Po usmażeniu zdejmij go z patelni i przygotuj prosty sos z kilku składników, a następnie dodaj do zredukowanego nieco sosu kurczaka i na sam koniec tarty parmezan. Prosto prawda?
To danie idealnie nada się nawet dla dzieci. W mojej wersji do doprawienia kurczaka użyłam ostrej papryki, ale zamiast tego możesz dodać tę w wersji słodkiej lub po prostu tę ostrą pominąć. Dopasuj też ilość czosnku do swoich potrzeb.
Lubisz obiady z kurczakiem? Mam dla Ciebie jeszcze kilka pysznych przepisów:
Kurczak w sosie mole
Kurczak w sosie dijon
Kurczak z papryką
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami
Siekane kotlety z kurczaka
Najlepszy kurczak pieczony!
Kurczak Tikka Masala
Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Kurczak w sosie cytrynowym
Szwedzkie klopsiki jak z Ikei
KURCZAK Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
- 2 spore piersi z kurczaka lub jedna podwójna
- sól i pieprz
- 200-250 ml bulionu z kurczaka lub z jarzyn
- 2-4 ząbki czosnku
- pół szklanki suszonych pomidorów
- pół szklanki tartego parmezanu
- 150 g śmietanki 30%
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka płatków chilli (opcjonalnie)
- sok z połowy cytryny
- oliwa do smażenia
- listki bazylii do podania
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka przekrój na 2-3 części, tak aby uzyskać cieńsze kotleciki.
- Piersi kurczaka osusz, dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące i usmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Taką ilość kotlecików należy smażyć na 2 razy, tak aby miały wystarczająco miejsca. Smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, po czym zdejmij z patelni.
- W czasie smażenia kurczaka posiekaj drobno czosnek, pokrój też suszone pomidory na cienkie paseczki i zetrzyj parmezan.
- Po usmażeniu kurczaka na tę samą patelnię wrzuć czosnek i podsmaż minutę. Następnie dodaj gorący bulion, śmietankę i za pomocą szpatułki wymieszaj wszystko, zeskrobując też resztki po kurczaku z dna patelni.
- Do sosu dodaj suszone pomidory, oregano, tymianek, chilli jeśli używasz i sok z połowy cytryny. Dodaj też parmezan i wymieszaj.
- Sos zacznie nieco gęstnieć i dodaj wtedy do niego usmażonego kurczaka. Podgrzewaj razem jeszcze około 2 minut, obracając kurczaka, aby równomiernie rozgrzał się w sosie. Sos w tym czasie zgęstnieje jeszcze bardziej.
- Kurczaka możesz podać z makaronem, kaszą (np. grubym perłowym kuskusem, tak jak widzisz na moich zdjęciach).