Próbowaliście kiedykolwiek sosu mole? To przepyszny, bogaty w przyprawy sos, bardzo gęsty, ciemny. Jego tajemnicą jest odrobina gorzkiej czekolady, która nie daje niesamowity aromat. Nie spodziewajcie się tu słodyczy, tej nie ma w tym sosie. Sos jest raczej aromatyczny, lekko pikantny, pełen niepowtarzalnego smaku!
Z tym sosem możesz ptzygotować smażonego klasycznie kurczaka lub takiego jak ja kurczaka rwanego, dłużej gotowanego, którego podzielisz na włódka i wymieszasz z ciemnym sosem. Tak przygotowane mięso możesz podać z ryżem, pieczonymi ziemniakami ale także jako tacos, burrito czy dodatek do nachos. Możliwości jest naprawdę dużo!
Jeśli lubicie dania kuchni meksykańskiej, zapraszam Was także do przepisów na:
Kuchnia meksykańska – przepisy
Bataty pieczone po meksykańsku
Naleśniki meksykańskie
Naleśniki meksykańskie
Jajka po meksykańsku – huevos rancheros
Burrito z kurczakiem
Fajitas z kurczaka
Chilli sin carne
Tacos z grillowanym kurczakiem
Burrito z chilli con carne
Żeberka barbecue
Chilli con carne
Tacos z kurczakiem mole
Dynia z chilli con carne
Tacos z kurczakiem i guacamole
Nachos z kurczakiem
Tacos z tofu
Tacos z szarpaną wieprzowiną
KURCZAK W SOSIE MOLE
Przygotowanie: 50 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki kurczak:
- 600-700 g piersi z kurczaka
- 700 ml bulionu z kurczaka lub wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka papryki ostrej chilli
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki sos mole:
- 3 suszone chili ancho (możesz zastąpić innymi papryczkami chilli)
- 1/2 cebuli
- 20 g gorzkiej czekolady minimum 75%
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- po ¼ łyżeczki mielonych ziaren kolendry, cynamonu, oregano
- 3 goździki
- pół gwiazdki anyżu
- po 1 łyżce migdałów, orzeszków ziemnych, pestek dyni i sezamu
- 1,5 łyżki rodzynek
- 100 ml passaty pomidorowej
- sól i czarny pieprz
Składniki pozostałe:
- 100-150 g ugotowanego ryżu
- 1 awokado
- listki świeżej kolendry
- salsa pomidorowa: 2 pomidory, pół cebuli, opcjonalnie 1 świeże chilli
Przygotowanie:
- SOS MOLE: Suszone papryki zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut
- KURCZAK: Czosnek drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek z przyprawami chilli, wędzoną papryką i kminem. Dodaj do garnka piersi z kurczaka i usmaż je tak, aby pierś zamknęła pory z obu stron, ale nie musi być usmażona w środku.
- Do podsmażonego kurczaka dodaj 1/2 gorącego bulionu lub wody. Duś pod przykryciem, co zajmie Ci 25-35 minut. W tym czasie kontroluj ilość płynu i uzupełniaj go, wykorzystując pozostały bulion lub wodę. Pod koniec duszenia mięso powinno być bardzo miękkie i dać się rozdzielać za pomocą dwóch widelców na włókna, a na dnie garnka powinno zostać jeszcze nieco bulionu.
- SOS MOLE: Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie podsmaż na oleju lub oliwie, aż się zeszklą. Do cebuli dodaj sproszkowane przyprawy (kolendra, kmin rzymski, cynamon i oregano) i podsmażaj. Do blendera dodaj goździki, gwiazdkę anyżu, wszystkie orzechy, pestki i sezam. Wszystko zblenduj i dodaj rodzynki, blenduj ponownie. Całość nie powinna mieć większych grudek. Do garnka z cebulą i przyprawami dodaj przygotowaną w blenderze mieszankę, dołóż passatę pomidorową, namoczone papryki i zagotuj całość. Po zagotowaniu jeszcze raz zblenduj wszystko na jednolity i gładki sos, a następnie garnek znów postaw na kuchence i do sosu dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewaj i mieszaj, aż się rozpuści i połączy z sosem. Jeśli sos zrobi się za gęsty, możesz dodać nieco wody. Sos powinien mieć gęstość śmietany.
- Rozdziel kurczaka na włókna, dodaj sos mole i dokładnie wymieszaj.
- Kurczaka podawaj z ugotowanym białym lub ciemnym ryżem, świeżym awokado, salsą ze świeżych pomidorów (drobno pokrój pomidory w malutką kosteczkę, dodaj drobno posiekaną cebulę i jeśli lubisz chilli, choć kurczak będzie już pikantny, więc smak salsy dopasuj do kurczaka). Posyp świeżymi listkami kolendry i podawaj.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł