Limonkowy kurczak

Mieliście okazje próbować kiedyś indyjskich pikli? Używane są w tamtejszej kuchni jako dodatek do dania czyli tzw. side dish. Możecie znaleźć je też na półkach naszych supermarketów, Patak’s ma w ofercie pikle limonkowe, mango i moje ulubione pikle czosnkowe. Używam ich często do kanapek, mięs, ale są tez świetnym składnikiem marynat i sosów.

Dziś do mojej jogurtowej marynaty dodałam sporą ilość limonkowych pikli, dzięki czemu mój kurczak nabrał niesamowitego aromatu. Tak przygotowanego kurczaka możecie usmażyć, upiec lub położyć na grillu!

LIMONKOWY KURCZAK

PRZYGOTOWANIE: 60 minut + 2-4 h marynowania
ILOŚĆ PORCJI: 2-4

SKŁADNIKI:
– 4-5 podudzi z kurczaka
– 200 ml jogurtu naturalnego
– 3-4 łyżki pikli limonkowych Patak’s
– do podania: ryż, pieczone ziemniaki lub chlebki naan
– do podania: kiełki, sałata lub ulubione warzywa, kapary, świeże chilli lub jalapeno (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Jogurt wymieszaj z piklami limonkowymi Patak’s i użyj przygotowanej marynaty do kurczaka. Kurczaka odstaw na 2 – 4 h do lodówki aby nabrał aromatu limonki i przypraw.
  2. Wyjmij kurczaka z lodówki i przełóż do płytkiego żaroodpornego naczynia lub na blachę do pieczenia. Ważne aby zdjąć nadmiar marynaty z kurczaka przed włożeniem go do piekarnika, oraz ułożyć go tak aby nie był ściśnięty.
  3. Piecz kurczaka w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez 45-55 minut. W połowie pieczenia odwróć kurczaka na drugą stronę aby zrumienił się ze wszystkich stron.
  4. Podawaj kurczaka z ulubionymi dodatkami, polecam szczególnie pieczone ziemniaki i kiełki.
  5. UWAGA: Kurczaka możesz też usmażyć oraz upiec go na grillu. W każdej wersji będzie pyszny.
  6. Do upieczonego kurczaka możesz podać ulubione pikle – limonkowe, mango lub czosnkowe.

Smacznego!

*Wpis powstał we współpracy z marką Patak's

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Limonkowy kurczak
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • CookUp

    Opublikowane 22/02/2019

    Odpowiedz

    To wygląda jak egzotyczna podróż na koniec świata, więc jesteśmy zdecydowanie za! Szczególnie, że za oknem wiosna dopiero powoli daje o sobie znać i trzeba jeszcze na nią chwilę poczekać. 😉

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!