Łosoś pieczony z granatem to nie tylko danie dla smakoszy, ale także szybka opcja na nawet wykwintny obiad zbędnego zamieszania. To połączenie delikatności łososia i słodko-kwaskowego smaku granatu tworzy niezwykłą harmonię smaków. W dodatku mój prosty przepis sprawia, że przygotowanie tego dania staje się dziecinnie proste, nawet dla tych, którzy nie są kulinarnymi guru.
Sekrety prostoty
W tym przepisie kluczowe jest połączenie prostych składników w wyjątkowy sposób. Marynatę do łososia zrobisz z dosłownie 4 podstawowych składników, które pewnie masz w domu. Wystarczy je wymieszać, nasmarować marynatą łososia, posypać pestkami granatu i gotowe!
Uniwersalność smaku
Łosoś pieczony z granatem to danie, które sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i podczas świątecznego przyjęcia. Ten prosty przepis pozwala na dostosowanie ilości składników do liczby gości, co czyni go idealnym wyborem dla tych, którzy cenią sobie uniwersalność smaku i łatwość przygotowania. Podkreśl swój kulinarny styl, serwując go z ulubionymi dodatkami, które jeszcze bardziej urozmaicą smak tego łososia.
Jeśli lubicie dania z ryb zapraszam Was także do przepisów na:
Makaron z pieczonym łososiem
Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Sałatka cezar z łososiem
Łosoś w sosie chrzanowym
Łosoś w sosie miodowo-musztardowym
Tarta z łososiem w kształcie ryby
ryba w soli
dorsz w papilotach
pieczony pstrąg
Łosoś z pomidorami
ryba w porach
dorsz smażony z sosem maślanym
łosoś ze szpinakiem
łosoś pieczony z parmezanem
dorsz w sosie cytrynowym
pstrąg w sosie ziołowym
łosoś barbecue
tacos z rybą
halibut pieczony
ryba z frytkami
Przepis na turbota
Kotlety z łososia
ŁOSOŚ PIECZONY Z GRANATEM
Przygotowanie: 25-30 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki ryba:
– filet z łososia ze skórą lub bez, około 500 g
– 1 łyżka miodu płynnego lub syropu z agawy
– 4 łyżki dobrego ketchupu, najlepiej pikantnego
– 1 łyżka sosu Teriyaki
– 1 łyżka sosu sojowego
– sól i pieprz
– pół szklanki pestek granatu
– 2 łyżki drobno posiekanego koperku
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 190o C.
- Przygotuj blachę lub naczynie do zapiekania, w którym położysz łososia. Możesz podzielić go teraz na porcje lub upiec w całości.
- Wymieszaj ze sobą ketchup, sos sojowy, sos Teriyaki, syrop z agawy lub miód. Łososia dopraw solą i pieprzem, a następnie nasmaruj sosem za pomocą pędzla kuchennego. Jeśli zostanie Ci nieco sosu, to możesz podać go do gotowej ryby. Na koniec posyp łososia pestkami granatu.
- Wstaw rybę do piekarnika na 15-18 minut, w zależności od grubości kawałka ryby. Łosoś powinien się nieco przyrumienić i dopiec.
- Łososia wyjmij z piekarnika, posyp posiekanym koperkiem i podawaj!