Ten makaron to wariacja inspirowana moim ulubionym przepisem na makaron z szynką parmeńską, tym razem jednak zmieniłam niektóre ze składników. Zatem w składzie nie znajdziecie oliwek a cukinię, zaraz sera pleśniowego ser cheddar. Danie wyszło podobnie pyszne, bardzo Wam polecam jego wypróbowanie.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– wspomniane już penne z szynką parmeńską
Oraz kilka moich ulubionych:
– makaron z boczkiem
– chlebek z cukinii
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym
MAKARON Z CUKINIĄ
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 20 minut
Składniki:
– pół opakowania makaronu spaghetti
– 50 g sera cheddar
– 80-100 ml białego wytrawnego wina lub wody
– 6 ząbków czosnku pokrojonych w cieniutkie plasterki
– pół cukinii
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 100 ml śmietany 18%
– łyżka oliwy z oliwek
– 6-8 plasterków szynki parmeńskiej
– świeżo mielony pieprz, sól
Przygotowanie:
- Makaron ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- W tym czasie pokrójcie wszystkie składniki – czosnek w cienkie plasterki, cukinię w plasterki, szynkę parmeńską w paseczki. Na patelnię wlejcie oliwę, dodajcie od razu czosnek i oraz plasterki cukinii. Duście ok 3 minut, po czym dodajcie połowę wody lub wina która jest w przepisie. Duście kolejne 2 minuty. Dodajcie szynkę parmeńską i smażcie 1-2 minuty. Do cukinii dodajcie śmietanę, starty ser chceddar, resztę wody lub wina, natkę pietruszki. Duście ok 1 minuty, dodajcie trochę soli i pieprzu do smaku, a następnie dodajcie do sosu ugotowany makaron. Podawajcie.
SMACZNEGO!
2 comments
Mm mm…. Biorę w ciemno! Cukinia❤
Pychotka, ale bez mięsa!