Z sosem a’la Bolognese możecie zrobić praktycznie każdy makaron. Dziś mam dla Was przepis na nieco wzbogacony sos z mięsem mielonym, jest bardzo aromatyczny i doskonale pasuje do makaronu. A do tego jak większość makaronów przygotowuje się go dosłownie kilka chwil, co będzie niewątpliwą zaletą dla większości z Was.
Lubisz makarony? Na moim blogu znajdziesz najlepsze przepisy na makaronowe dania:
– zbiorczo najlepsze przepisy na makarony
– makaron z sosem pomidorowym i boczkiem
– spaghetti z boczkiem z jakiem
– makaron ze szparagami z czosnkiem
– spaghetti carbonara
– raviolo z płynnym żółtkiem
– makaron z szynką parmeńską
– makaron ze szpinakiem
– spaghetti aglio oilo
– pikantny makaron z polędwiczką
– makaron z tuńczykiem
– młoda kapusta
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– pół opakowania makaronu (porcja dla 2 osób)
– 400 g mielonego wołowego
– 200 ml passaty pomidorowej
– 3 ząbki czosnku
– pół czerwonej cebuli
– 1 chilli
– 100 ml czerwonego wina
– kilka posiekanych drobno listków bazylii do podania
– sól, pieprz
– 2 łyżki oliwy
– ew parmezan do podania
Przygotowanie:
- Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W trakcie gotowania makaronu na patelni rozgrzejcie oliwę i podsmażcie na niej posiekany czosnek, chilli i drobno posiekaną cebulę. Jak całość się zeszkli wrzućcie mięso i podsmażcie je rozdrabniając większe kawałki na małe części.
- Kiedy mięso nie będzie już surowe dodajcie wino oraz passatę pomidorową, doprawcie solą i pieprzem i odparujcie połowę sosu aby ten zgęstniał.
- Makaron przełóżcie do sosu po ugotowaniu. Podawajcie od razu posypany świeżo posiekaną bazylią i ewentualnie parmezanem.
SMACZNEGO!
2 comments
Wygląda przepięknie! Kocham penne i mięso mielone, więc połączenie jak dla mnie idealne. 🙂
https://julias-cooking.com/
Prosto i smacznie 🙂