Takie dania uwielbiam zamawiać w azjatyckich restauracjach i barach. Proste, możne je dowolnie skonfigurować wybierając główny dodatek a często i poziom ostrości. Dziś takie danie zrobiłam w swoim domu, w swojej kuchni. Została mi bowiem jedna pierś z kurczaka, trochę warzyw. Resztę składników mam prawie zawsze w domu, sos sojowy, ocet ryżowy który dodaję do sushi, miód i właściwie tyle.
Szukasz pomysłów na potrawy z kurczakiem w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do:
– makaron z tofu
– falafel
– pad thai z kurczakiem
– zupa pho z kurczakiem
– sataye z kurczaka
– tajska zupa z kurczakiem
– ryż smażony z kurczakiem
– Makaron alla puttanesca
MAKARON SMAŻONY Z KURCZAKIEM
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 150-200 g makaronu ryżowego (najlepiej cienkiego)
– 2 łyżki oleju
– 60 ml sosu sojowego + 1 łyżka
– 1,5 łyżki octu ryżowego lub winnego (możesz zastąpić sokiem z cytryny)
– 1 łyżeczka cukru brązowego lub miodu
– 1 pierś z kurczaka
– pół czerwonej papryki
– pół żółtej papryki
– 1 mały por
– 2 ząbki czosnku
– 2 cm świeżego imbiru
– od 1/2 do 1 pełnej łyżeczki chilli – ja wolę więcej ale jeśli nie jadasz zbyt pikantnie wsyp mniej
– szczypior dymki do podania
Przygotowanie:
- Cienki makaron ryżowy wymaga jedynie namoczenia przez 3-5 minut. Sprawdź to na opakowaniu i postępuj zgodnie z instrukcją.
- Czosnek i imbir drobno posiekaj. W głębokiej patelni lub woku rozgrzej olej, dodaj czosnek i imbir i smaż minutę. Następnie dodaj pokrojoną na malutkie kawałki pierś z kurczaka. Smaż przez kilka minut mieszając, pod koniec dodaj 1 łyżkę sosu sojowego.
- Pokrój warzywa – pora w plasterki, paprykę w cienkie paseczki. Do podsmażonego kurczaka dodaj warzywa i podsmażaj kolejne kilka minut.
- W tym czasie przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą sos sojowy, ocet lub sok z cytryny, chilli i miód lub cukier.
- Do usmażonych warzyw i kurczaka dodaj makaron ryżowy odsączony z wody w której się moczył, a następnie wlej przygotowany sos. Wszystko wymieszaj i jeszcze chwilę podsmażaj aby smaki się połączyły.
- Makaron podawaj posypany posiekaną dymką, dodatkowo możesz dołożyć do niego też nać kolendry. Podawaj od razu.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!