Takie dania uwielbiam zamawiać w azjatyckich restauracjach i barach. Proste, możne je dowolnie skonfigurować wybierając główny dodatek, a często i poziom ostrości. Dziś takie danie zrobiłam w swoim domu, w swojej kuchni. Wersja bezmięsna, bo makaron podałam z plastrem chrupiącego tofu, które wcześniej zamarynowałam. A do tego sporo warzyw, których resztki miałam w lodówce, makaron ryżowy i właściwie gotowe!
Szukasz pomysłów na potrawy z kurczakiem w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do:
– makaron z tofu
– falafel
– pad thai z kurczakiem
– zupa pho z kurczakiem
– sataye z kurczaka
– tajska zupa z kurczakiem
– ryż smażony z kurczakiem
– Makaron alla puttanesca
MAKARON SMAŻONY Z WARZYWAMI I TOFU
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 150-200 g makaronu ryżowego (najlepiej cienkiego)
– 2 łyżki oleju
– 60 ml sosu sojowego
– 1,5 łyżki octu ryżowego lub winnego (możesz zastąpić sokiem z cytryny)
– 1 łyżeczka cukru brązowego lub miodu
– 3-4 łyżki sosu Sriracha lub podobnego (pikantny sos pomidorowy)
– 150-180 g tofu
– pół czerwonej papryki
– pół żółtej papryki
– 1 średnia marchewka
– 1/2 brokuła
– 2 ząbki czosnku
– 2 cm świeżego imbiru lub 1 łyżka marynowanego imbiru
– 1/2 łyżeczki chilli – ja wolę więcej ale jeśli nie jadasz zbyt pikantnie wsyp mniej
– 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
– szczypior dymki do podania
– sezam do podania
Przygotowanie:
- Cienki makaron ryżowy wymaga namoczenia przez 3-5 minut, lub krótkiego gotowania. Sprawdź to na opakowaniu i postępuj zgodnie z instrukcją.
- Tofu pokrój na plastry. Ja z jednej kostki tofu mam zwykle 4 plastry.
- Tofu zamarynuj w 1-2 łyżkach sosu Sriracha, wykorzystując do tego pędzel kuchenny, a następnie otocz w mące kukurydzianej i smaż na oleju na złoto i chrupiąco.
- Po usmażeniu wylej większość oleju, zostawiając jedynie trochę. Nie myj patelni, pozostała na patelni mąką zagęści Twój sos.
- Czosnek i imbir drobno posiekaj. Pokrój warzywa – brokuł w niewielkie różyczki, marchewkę w słupki, paprykę w cienkie paseczki.
- Na patelnię dodaj najpierw czosnek i imbir i podsmażaj przez minutę, po czym dodaj wszystkie pozostałe warzywa.
- W tym czasie przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą sos sojowy, ocet lub sok z cytryny, sos Sriracha i miód lub cukier.
- Do usmażonych warzyw dodaj makaron ryżowy odsączony z wody, w której się moczył/gotował, a następnie wlej przygotowany sos. Wszystko wymieszaj i jeszcze chwilę podsmażaj, aby smaki się połączyły.
- Makaron podawaj z usmażonymi plastrami tofu, posypany posiekaną dymką oraz sezamem, dodatkowo możesz dołożyć do niego też nać kolendry. Podawaj od razu.
SMACZNEGO!
1 comments
Cześć, makaron wyszedłby dla nas pewnie mega dobry, przebijały świetne smaki niestety spod zbyt pikantnego sosu. 3 łyżki sosu Sriracha to jakiś kosmos:) Polecam wrażliwym buziom i przełykom zrezygnować z niego w ogóle lub dodać go 3x mniej.