Gdybym miała wybrać jeden makaron z jednym sosem, który miałabym jeść do końca życia, to chyba postawiłabym na to danie, na które przepis przygotowałam dla Was poniżej. Ten sos jest tak bardzo aromatyczny, pełen smaku, a do tego idealnie pikantny, dokładnie tak jak lubię. Dlatego właśnie do makaronu do każdej porcji dodaję jeszcze 1 łyżkę kwaśnej śmietany 18%, aby na talerzu jeszcze dozować sobie smaki.
Ten sos nadaje się do każdego rodzaju makaronu. Dziś wybrałam takie małe muszelki zwane na opakowaniu gnocchi, ale będzie też pyszny z penne, farfalle czy spaghetti. Robiłam go także z pierożkami typu tortellini i tu połączenie jest również idealne!
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2022/01/okladka-7-796x1024.jpg)
Polecam Wam także inne przepisy:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– Sałatka z tortellini
– Tortellini ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
MAKARON W PIKANTNYM SOSIE POMIDOROWYM
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 200-250 g makaronu (ja użyłam typ gnocchi)
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– 1 szalotka
– 80 ml białego wytrawnego wina
– 100 ml passaty pomidorowej
– 1 łyżeczka lub więcej pasty chilli
– 5-6 suszonych pomidorów pokrojonych w małe kawałki
– 2 łyżki śmietany 18% + dodatkowa do podania
– listki świeżej bazylii
– 1 łyżeczka płatków chilli
– świeżo mielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Posiekaj drobno czosnek i szalotkę. Pokrój też suszone pomidory na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i szalotkę i zeszklij. Jak zaczną się lekko rumienić, dodaj białe wino, passatę, pastę chilli (możesz dodać najpierw łyżeczkę, a jeśli wolisz ostrzejsze dania, zawsze możesz dodać jeszcze trochę). Całość podgrzewaj i mieszaj, po czym dodaj śmietanę, suszone pomidory, kilka porwanych listków świeżej bazylii i wszystko połącz ze sobą. Czas gotowania sosu to niespełna 10 minut, musi się nieco zredukować i nabrać smaku.
- Do sosu na patelnię dodaj ugotowany wcześniej makaron i wymieszaj. Przekładaj na talerze, dodaj po łyżce śmietany, posyp płatkami chilli i listkami świeżej bazylii. Podawaj niezwłocznie.
Smacznego!
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2023/10/makaronzpikantnymsosem-2-768x1024.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2023/10/makaronzpikantnymsosem-1-768x1024.jpg)
![recipe image](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2023/10/makaronzpikantnymsosem-5.jpg)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)