Dziś mam dla Was nie tylko pyszny makaron z sosem pomidorowym, ale też genialny patent na zrobienie chrupiących, aromatycznych i bardzo soczystych polędwiczek z kurczaka w parmezanowej panierce. Taki kurczak osobno przygotowany jest w mojej ocenie dużo lepszy do makaronu, ale aby się o tym przekonać musicie go przygotować sami!
Ten sos nadaje się do każdego rodzaju makaronu. Tym razem wybrałam makaron typu spaghetti, choć tylko od Ciebie zależy czy będzie to ten sam rodzaj, czy makaron zupełnie inny. Kremowy sos pomidorowy z dodatkiem mascarpone świetnie się nadaje do każdego makaronu.
Parmezan czy grana padano
W tym przepisie nie jest to aż tak istotne, jeśli masz większy dostęp lub w lodówce ser grana padano, spokojnie możesz go użyć, zarówno do przygotowania panierki do kurczaka, oraz do posypania dania. Parmezan jest oczywiście bardziej aromatyczny i jego jakość jest dość ściśle określona, ale jeśli jest zbyt drogi lub kłopotliwy w kupieniu to nie rezygnuj z przygotowania tego dania!
Polecam Wam także inne przepisy:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– Sałatka z tortellini
– Tortellini ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
MAKARON W SOSIE POMIDOROWYM Z KURCZAKIEM
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI MAKARON:
– 200-250 g makaronu spaghetti lub innego dowolnego
– 1 łyżka oliwy z oliwek + dodatkowy olej lub oliwa do usmażenia kurczaka
– 2 ząbki czosnku
– 1 szalotka lub pół czerwonej cebuli
– 100 ml passaty pomidorowej
– 1 mała papryczka chilli (opcjonalnie)
– 5-6 suszonych pomidorów pokrojonych w małe kawałki
– 2 łyżki sera mascarpone
– listki świeżej bazylii
– parmezan do podania
– sól i świeżo mielony czarny pieprz
SKŁADNIKI KURCZAK:
– 2-4 polędwiczki z kurczaka
– 1-2 jajka*
– 2-4 łyżki parmezanu lub grana padano
– 2-4 łyżki bułki tartej
– sól i pieprz
* jeśli robisz 2 polędwiczki, wystarczy 1 jako i po 2 łyżki składników, jeśli 4 polędwiczki ich podwojone ilości
PRZYGOTOWANIE:
- Do jednej miski wbij jajko i dodaj po szczypcie soli i pieprzu. Rozkłóć jajko. Do drugiej miski dodaj parmezan wymieszany z bułką tartą. Wymieszaj je ze sobą. Polędwiczki z kurczaka panieruj podwójnie, czyli najpierw jajko, później bułka tarta z parmezanem i powtórz czynność, czyli ponownie jajko i ponownie bułka tarta z parmezanem.
- Posiekaj drobno czosnek i szalotkę. Pokrój też suszone pomidory na mniejsze kawałki.
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na jednej patelni rozgrzej oliwę lub olej i usmaż kurczaka na średnim ogniu na rumiano z obu stron.
- Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj czosnek, szalotkę lub cebulę i chilli, zeszklij. Jak zaczną się lekko rumienić, dodaj passatę, suszone pomidory i chochlę wody z gotującego się obok w garnku makaronu. Całość podgrzewaj i mieszaj, po czym dodaj ser mascarpone i wszystko połącz ze sobą. Czas gotowania sosu to kilka minut.
- Do sosu na patelnię dodaj ugotowany wcześniej makaron i wymieszaj. Przekładaj na talerze, dodaj usmażonego wcześniej kurczaka w parmezanowej panierce, posyp parmezanem i listkami świeżej bazylii. Podawaj niezwłocznie.
Smacznego!