Chorizo, czyli pyszna hiszpańska pikantna kiełbasa idealnie nadaje się do makaronów. Wystarczy zrobić naprawdę prosty kilkuskładnikowy sos, dodać kiełbaskę chorizo a danie wyjdzie wyśmienite i bardzo aromatyczne.
Nie lubisz ostrych potraw? Nie musisz się obawiać, bo rezultat nie będzie bardzo pikantny. Sos nie ma dodatkowo ostrych składników, choć można dodać do niego jeszcze chilli. W tym zestawieniu ostrość chorizo nie będzie zatem dominująca, a danie będzie miało smak z charakterem.
Do sosu możesz użyć zarówno pomidorów z puszki jak i passaty pomidorowej. Obie te formy możesz też zastąpić świeżymi pomidorami, jeśli akurat masz takie w domu. Dodatkowo dodaję tu nieco koncentratu pomidorowego dla pełniejszego pomidorowego smaku oraz suszonych pomidorów dla jeszcze ciekawszych aromatów. Jak widzicie sos ma aż 3 formy pomidorów, każda daje swoją ciekawą nutę.
Lubisz makarony? Koniecznie zajrzyj do tych przepisów:
Makaron z grzybami
Spaghetti Napoli – makaron z sosem pomidorowym
Prosty makaron – spaghetti aglio e oilo
Makaron z brokułem i suszonymi pomidorami
Makaron z krewetkami
Makaron z sosem cytrynowym
Spaghetti bolognese – przepis podstawowy
Makaron z porem i boczkiem
Makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Makaron z tuńczykiem
Makaron z polędwicą i pieczarkami
Lasagne ze szpinakiem
Makaron z pomidorkami i fetą – HIT TikToka
Makaron z bakłażanem – alla norma
Makaron Boeuf Strogonow
Makaron z wędzonym łososiem
Makaron z pesto i pomidorkami
Caccio e peppe – rzymski makaron
Lasagne (lasagne bolognese)
MAKARON Z CHORIZO
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 200-250 g makaronu typu penne lub innego (właściwie dowolnego)
– 100-150 g kiełbasy chorizo – tu możesz użyć cienkiej kiełbasy w nieco grubszych plasterkach, ale możesz też użyć cienkich plastrów kanapkowych z większej kiełbasy, wtedy potrzebujesz jej mniej
– 3 ząbki czosnku
– 1-2 szalotki
– 200 g pomidorów krojonych z puszki lub podobna ilość passaty pomidorowej
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 5-7 suszonych pomidorów
– 1/3 szklanki tartego parmezanu + dodatkowy do podania
– sól, pieprz
– listki świeżej bazylii
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania zachowaj około 1/3 szklanki wody z gotującego się makaronu.
- Posiekaj drobno szalotkę oraz czosnek. Pokrój też suszone pomidory na mniejsze kawałki.
- Na patelni przez minutę podsmaż czosnek z cebulą, po czym dodaj chorizo i smaż 2-3 minuty. Dodaj suszone pomidory, pomidory z puszki lub passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy i nieco wody z gotującego się makaronu. Duś przez kilka minut, po czym dodaj parmezan i jeszcze podgrzej. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Do przygotowanego sosu wrzuć ugotowany makaron i jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj jeszcze nieco wody z makaronu. Podgrzewaj przez chwilę i mieszaj, aż sos otoczy makaron.
- Przekładaj makaron na talerze, posyp tartym parmezanem i świeżymi listkami bazylii.
SMACZNEGO!