Jeśli obserwujesz mnie na Instagramie to wiesz, że od dwóch miesięcy intensywnie pracuję nad e-bookiem. Pierwszy miesiąc był pracą czysto koncepcyjną, musiałam bowiem przygotować wstępny zarys książki, pomysły na przepisy, kategorie tematyczne. W ten sposób na liście pojawiło się około 110 pozycji, z czego zrobię około 80-90, często przerabiając koncepcję już w trakcie gotowania.
Jeśli jeszcze nie wiecie co tworzę, to zdradzę Wam kilka szczegółów, E-book w całości przeznaczony będzie przepisom na kolację, kolacje na ciepło i zimno, kolacje typu super kanapka i kolacje typu „nie jadłam obiadu w pracy jem o zaraz po powrocie do domu”. Ja sama pracuję zawodowo i do domu wracam najwcześniej w okolicach godziny 18. ważne jest dla mnie to, aby moja kolacja była pyszna a jej przygotowanie nie zajęło więcej niż 40 minut. To klucz moich przepisów – ma być pysznie i ekspresowo. Kiedy e-book – już we wrześniu-październiku. Obserwujcie mnie na Instagramie i Facebooku a na bieżąco będziecie z informacjami jak postępują prace!
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron z kurczakiem
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
– spaghetti bolognese
– spaghetti carbonara
– spaghetti z krewetkami
MAKARON Z JAJKIEM
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– porcja makaronu dla 2 osób, około 250 g makaronu – proponuję pełnoziarniste spaghetti
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 3-4 łyżki masła
– 4-5 ząbków czosnku
– 1 chilli o średnim poziomie ostrości
– 3-4 filety anchois
– 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– 2 łyżki bułki tartej
– 2 jajka
– 1-2 łyżki drobno startego parmezanu do posypania
– sól i pieprz
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- SOS DO MAKARONU: Czosnek pokrój w cienkie plasterki, podobnie anchois i chilli. Na oliwie podsmaż krótko czosnek, chilli i anchois. Zmniejsz grzanie patelni i dodaj masło. Rozpuść masło i dodaj bułkę tartą, a następnie dopraw całość solą i pieprzem. Do sosu dodaj ugotowany makaron i wymieszaj, dorzucając posiekaną natkę pietruszki.
- JAJKA SMAŻONE NA WODZIE: jajek nie musisz smażyć na tłuszczu aby nie dodawać już dodatkowych kalorii, wystarczy 3-4 łyżki wody mineralnej na każde jajko i patelnia z nieprzywierającą powłoką. Jaja dopraw solą i smaż aż uzyskasz ścięte białko i płynne żółtko.
- Na talerzach połóż makaron, na makaronie usmażone jajka. Wszystko posyp parmezanem i podawaj.