Bardzo lubię kurki, w sezonie sięgam po nie chyba częściej niż po inne grzyby. Przygotowuję z nich klasyczny sos kurkowy do mięsa, dodaję do naleśników lub robię właśnie taki makaron z dodatkiem kurek i boczku lub szynki. Jeśli nie jecie mięsa możecie pominąć boczek i dodać na przykład trochę cukinii 🙂
Polecam Wam także inne przepisy:
– makaron bolognese
– Makaron z szynką parmeńską
– Caccio e peppe – rzymski makaron
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– Canneloni ze szpinakiem
– Makaron ze szparagami
– Lasagne (lasagne bolognese)
– domowy makaron
– Makaron carbonara
– makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym
MAKARON Z KURKAMI
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
250 g makaronu penne lub innego
150 g świeżych kurek
1 nieduża cebula
200 g wędzonego boczku
2-3 łyżki koperku
4 łyżki śmietany 18%
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlej trochę wody z gotowania makaronu, przyda się do sosu.
- Przygotuj składniki. Kurki dokładnie umyj, większe grzyby przekrój na pół lub jeszcze bardziej, mniejsze zostaw w całości. Cebulę drobno posiekaj, boczek pokrój w niewielkie kawałki.
- Na patelnię nie wlewaj już dodatkowego tłuszczu, na suchą wrzuć boczek i podsmażaj, aż wytopi się spora ilość tłuszczu. Wtedy dodaj cebulę oraz kurki, sporą szczyptę soli i trochę pieprzu i podsmażaj dalej.
- Jak kurki zmiękną dodaj nieco wody z gotującego się makaronu i śmietanę. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze kilka minut. W razie potrzeby dodaj jeszcze wody, sos nie może być zbyt gęsty.
- Na patelnię do sosu kurkowego dodaj ugotowany makaron i 2/3 posiekanej porcji koperku. Wymieszaj.
- Przekładaj makaron na talerze, posypuj pozostałym koperkiem i podawaj.
Smacznego!
3 comments
Jedyne grzyby jakie mogę jeść. Pyszny obiadek będzie
Zrobiłam i pomyślałam taki zwykły makaron z kurkami i boczkiem takie normalne… jem i odwracam się a na desce do krojenia leży szczypiorek, zapomniałam o nim, dodałam i to było dopełnienie smaku! To już nie był zwykły makaron 😉 Było przepyszne!
Ah to miał być koperek 🤣 więc polecam też zamiennie szczypiorek 😁