Kurki, w sezonie sięgam po nie niezwykle często bo to zdecydowanie jedne z moich ulubionych grzybów. Super komponują się w przeróżnych daniach, a wręcz idealnie pasują do makaronu! Wystarczy zrobić pyszny sos, dodać kilka składników, może dorzucić też szpinak i gotowe!
Polecam Wam także inne przepisy:
– makaron z cukinią i kurkami
– makaron z kurkami
– makaron bolognese
– Makaron z szynką parmeńską
– Caccio e peppe – rzymski makaron
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– Canneloni ze szpinakiem
– Makaron ze szparagami
– Lasagne (lasagne bolognese)
– domowy makaron
– Makaron carbonara
MAKARON Z KURKAMI I SZPINAKIEM
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
- 250 g makaronu fusilli lub podobnego
- 150 g świeżych kurek
- 1 nieduża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany 18%
- 30-40 g sera gorgonzola
- 100 ml białego wytrawnego wina (możesz zastąpić wodą)
- 2 łyżki masła
- 2 garści świeżego szpinaku
- sól i pieprz do smaku
- tarty parmezan lub grana padano do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlej trochę wody z gotowania makaronu, przyda się do sosu jeśli używasz wody zamiast wina.
- Przygotuj składniki. Kurki dokładnie umyj, większe grzyby przekrój na pół lub jeszcze bardziej, mniejsze zostaw w całości. Cebulę drobno posiekaj, czosnek pokrój w cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek i smaż 2-3 minuty. Wtedy dodaj kurki, sporą szczyptę soli i trochę pieprzu i podsmażaj dalej przez 8-10 minut.
- Jak kurki staną się miękkie dodaj wino lub wodę z gotującego się makaronu, śmietanę i gorgonzolę. Wszystko dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia sera, połączenia z płynem i stworzenia sosu.
- Na patelnię do sosu z kurek dodaj ugotowany makaron i świeży szpinak. Podgrzewaj jeszcze chwilę aż szpinak „zwiędnie”. Wszystko wymieszaj i przekładaj na talerze, posyp obficie serem typu parmezan i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawaj.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
1 comments
Jejku, kurki i szpinak, ale to musi być dobre;) Jak tylko dopadnę kurki, to się przekonam:)