Kocham zielone pesto, a szczególnie to przygotowane w domu. Tak naprawdę wystarczy do jego przygotowania kilka składników takich, które obecnie znajdziecie w niemal każdym małym markecie. Jak będzie problem z kupieniem orzeszków piniowych, to możecie je zastąpić migdałami, które w tym wypadku sprawdzą się znakomicie.
Polecam Wam także inne przepisy:
– makaron bolognese
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– domowy makaron
MAKARON Z PESTO I KURCZAKIEM
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI MAKARON:
– 200-250 g makaronu spaghetti lub innego
– 1 pierś z kurczaka
– sól i świeżo mielony pieprz
– tarty parmezan do podania
– listki świeżej bazylii do podania
SKŁADNIKI PESTO:
– 2 szklanki świeżej bazylii
– 3-4 ząbki czosnku
– 8 łyżek tartego parmezanu
– 1/4 szklanki orzeszków piniowych (jeśli nie masz możliwości zakupu możesz zastąpić je krojonymi migdałami)
– 1/2 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
– szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania zachowaj mniej więcej pół szklanki wody z gotującego się makaronu.
- Do blendera włóż wszystkie składniki zielonego pesto i zblenduj. Do makaronu zużyj 4-5 łyżek pesto, a resztę przełóż do słoiczka i do lodówki. Będzie do kolejnych dań.
- Kurczaka pokrój w niewielką kostkę. Dopraw go solą i pieprzem i usmaż na 1-2 łyżkach oliwy z oliwek. W zależności od wielkości kawałków potrzebujesz 3-5 minut.
- Na patelnię wrzuć ugotowany makaron, do gorącego makaronu dodaj domowe zielone pesto, porcję wody z gotowania makaronu i wymieszaj. Dzięki dodawaniu wody uzyskasz pyszny kremowy sos.
- Całość posyp tartym parmezanem lub innym dojrzewającym serem, ozdób listkami bazylii i podawaj.
Smacznego!