Jeśli kochasz szybkie przepisy na dania obiadowe to rozgość się u mnie na dłużej. Ja też pracuję zawodowo, czasem na przygotowanie i zjedzenie posiłku ma dosłownie kilka chwil a nie lubię gotowych rozwiązań. A poza tym ja kocham gotować! Wtedy na ratunek idą moje ekspresowe jednogarnkowe, makarony, placki, zupy. Mam mnóstwo takich szybkich pomysłów.
Tym razem upiekłam łososia ale wcale to nie wydłuża za bardzo czasu przygotowania tego dania. Łosoś piecze się przez 20 minut, jego doprawienie to 1 minuta. No w sumie licząc z rozgrzewaniem piekarnika całość zajmie Ci 25-30 minut. Super prawda?
Kocham takie proste przepisy pełne smaku. Moi czytelnicy wiedzą, że jest ich u mnie mnóstwo. makarony, szybkie gnocchi, proste chilli. Dania polskie i z kuchni międzynarodowych, w tym obowiązkowo z Włoch, Meksyku czy innych krajów basenu morza śródziemnego. Moja kuchnia przez ostanie kilkanaście lat przygody z blogowaniem niesamowicie ewaluowała a dzielenie się moimi sprawdzonymi przepisami z Wami na tym blogu daje mi ogrom nieskrywanej satysfakcji.
Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu? Zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Zajedziesz mnie na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTubie a nawet na TikToku.
Polecam Wam także inne przepisy:
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– Łosoś z pomidorami
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– domowy makaron
– Pieczony łosoś
– Kotlety z łososia
MAKARON Z PIECZONYM ŁOSOSIEM
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
- 250 g makaronu tagliatelle lub parpadelle
- 3-4 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany 18%
- 200 g świeżego łososia
- przyprawy do łososia: po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i wędzonej papryki, po 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu cayenne i czosnku w proszku
- 1 mały brokuł
- 1 łyżka zielonego pesto
- 200-250 ml bulionu z kurczaka lub z warzyw
- 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano + dodatkowy do podania
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- świeże listki bazylii do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do 200 st C.
- Na blasze połóż spory arkusz folii aluminiowej. Połóż na niej łososia skórą do dołu. W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy do marynowania łososia a następnie wetrzyj je w rybę. Zawiń rybę w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz przez 18-20 minut.
- Brokuła pokrój na małe różyczki. Zalej wrzątkiem i zostaw na 10 minut.
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Na dużej patelni roztop masło i dodaj oliwę. Następnie dorzuć i krótko przesmaż posiekany z plasterki czosnek, wystarczy aby się zeszklił i nieco zmiękł. Dodaj do czosnku około 100 ml bulionu i łyżkę zielonego pesto. Wymieszaj i porozgrzewa j3-4 minuty po czym dodaj śmietanę, uzupełnij jeszcze odrobiną bulionu i 3-4 łyżki tartego parmezanu, dopraw do smaku solą, pieprzem. Dorzuć odcedzone różyczki brokuła i gotuj około 2-3 minut.
- Do sosu dodaj ugotowany makaron. Podgrzewaj około 2 minut mieszając aby sos pokrył makaron a część z niego została wchłonięta.
- Wyjmij rybę z piekarnika. Za pomocą widelca oddzielaj małe części ryby i układaj na makaronie. Dodaj świeże listki bazylii i posyp wszystko parmezanem. Podawaj.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
2 comments
Pyszne danie 🙂 Dzięki za przepis!
Bardzo proszę!