To nie jest carbonara, bo wiadomo, kto to widział prawdziwą carbonarę na śmietanie. A do tego ten por. Ale to nic. Ten makaron jest tak pyszny i prosty do zrobienia że go pokochacie! Najważniejsze jest dla mnie to, że potrzeba tu dosłownie kilku składników, 15 minut Twojego cennego czasu a na Twoim talerzu będzie leżała idealna potrawa. Dokładnie tak rozumiem jedzenie!
Jeśli kochasz szybkie przepisy na dania obiadowe to rozgość się u mnie na dłużej. Ja też pracuję zawodowo, czasem na przygotowanie i zjedzenie posiłku ma dosłownie kilka chwil a nie lubię gotowych rozwiązań. A poza tym ja kocham gotować! Wtedy na ratunek idą moje ekspresowe jednogarnkowe, makarony, placki, zupy. Mam mnóstwo takich szybkich pomysłów.
Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu? Zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Zajedziesz mnie na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTubie a nawet na TikToku.
Polecam Wam także inne przepisy:
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
– domowy makaron
MAKARON Z POREM I BOCZKIEM
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
- 250 g makaronu spaghetti lub innego
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany 18%
- 100-150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 1 średni por lub pół dużego
- sól
- pieprz, najlepiej świeżo mielony
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 3 łyżki tartego parmezanu lub grana padano + dodatkowy do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Z pora odetnij zieloną twardą część oraz czubek. Przekrój wzdłuż na pół i opłucz por pod bieżącą wodą aby wypłukać piasek. Pokrój pora na cienkie półplasterki.
- Na dużej patelni podsmażaj najpierw boczek aż wytopi się z niego sporo tłuszczu i nabierze koloru. Następnie dorzuć i krótko przesmaż drobno posiekany czosnek, wystarczy aby się zeszklił i nieco zmiękł. Dodaj do czosnku posiekanego pora i około 100 ml wody z gotującego się makaronu. Zatrzymaj jeszcze więcej wody z makaronu, przyda się w kolejnym etapie. Wymieszaj i porozgrzewaj3-4 minuty po czym dodaj śmietanę i 3 łyżki tartego parmezanu, dopraw do smaku solą, pieprzem.
- Do sosu dodaj ugotowany makaron, jeszcze nieco wody z gotującego się makaronu aby odpowiednio rozrzedzić sos. Podgrzewaj około 2 minut.
- Przekładaj na talerze, posypuj parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł