Lubicie pikantne makarony? Często je robię i dodaję do nich kurczaka, salami lub zaostrzam sos chilli. Wiecie już zapewne że na moim blogu są przepyszne przepisy na makarony, a to kolejna pyszna propozycja do mojej dużej już kolekcji. Koniecznie zerknijcie na inne propozycje.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– spaghetti aglio oilo
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– porcja makaronu linguine lub spaghetti dla 2 osób
– 100-150 g salami lub pikanego choriso w plasterkach
– 2 ząbki czosnku
– połowa czerwonej cebuli
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka przecieru pomidorowego
– 2 pomidory
– 125 ml czerwonego wytrawnego wina
– spora garść świeżych liści szpinaku
– płaska łyżeczka płatków chilli
– sól i pieprz
- Makaron ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Pokrójcie składniki – salami/choriso w plasterki, czosnek przeciśnijcie przez praskę,cebulę w drobną kostkę. Pomidory pokrójcie w niewielką kostkę.
- Na patelnię wlejcie oliwę a następnie lekko na niej podsmażcie salami, następnie dodajcie cebulę i czosnek i smażcie ok 3 minut. Kiedy cebula stanie się szklista i lekko podsmażona dodajcie chilli, wino, koncentrat pomidorowy oraz pokrojone pomidory.
- Duście sos ok 3-4 minut, po czym dodajcie do sosu ugotowany makaron. Do makaronu dorzućcie liście szpinaku, wymieszajcie i poczekajcie aż nieco zmiękną. Makaron przełóżcie na talerze, dodajcie świeżo mielony pieprz i podawajcie.
Smacznego!