To danie odrobinę tylko przypomina klasyczną grecką mousakę, ale robi się ją w inny sposób. Jest genialna, prosta i będziecie do niej wracać bardzo często. Najbardziej zapadająca w pamięć jest delikatna pianka na górze z jogurtu greckiego. Moją zapiekankę zrobiłam klasycznie z mielonej wołowiny i ziemniaków, ale możesz dodać jeszcze więcej składników. Idealne będą pieczarki, cukinia, bakłażan, a może kolorowe papryki. Wszystko sprawdzi się idealnie 🙂

Polecam Wam także inne przepisy:
– klasyczna grecka mousaka
– falafel
– pieczone bakłażany
– sałatka z kaszą bulgur i łososiem
– pad thai z kurczakiem
– pad thai z kurczakiem
– sałatka tabbouleh
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z grillowanym łososiem
– łosoś z sosem whisky
– makaron ze szpinakiem i łososiem
MOUSAKA BUŁGARSKA
Ilość porcji: 4-5
Przygotowanie: 1 h
Składniki:
– 400 g mielonej wołowiny
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 500 g ziemniaków
– 500 ml passaty pomidorowej
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– pół łyżeczki kminu rzymskiego
– pół łyżeczki wędzonej papryki
– 1 łyżeczka oregano
– sól, pieprz
– 400-450 g jogurtu greckiego
– 2 łyżki mąki
– 2 jajka
– 1/2 łyżeczki sody
– grubo mielony czarny pieprz (najlepiej tłuczony w moździerzu)
– dodatki (do masy z mięsa wołowego możesz dodać jeszcze pieczarki, bakłażana, papryki)
Przygotowanie:
- Posiekaj drobno cebulę oraz czosnek. Na dużej patelni lub w woku podgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekane cebulę i czosnek. Dodaj mięso i smaż przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż mięso będzie usmażone.
- W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę wielkości około 1 cm. Do podsmażonego mięsa dodaj ziemniaki, przyprawy: po łyżeczce soli i pieprzu, oregano, wędzoną paprykę, ostrą paprykę i kmin rzymski. Wymieszaj i krótko podsmaż, a następnie dodaj passatę pomidorową.
- Całość gotuj pod przykryciem około 15-20 minut aż ziemniaki zmiękną. Jeśli sos wyparuje, możesz dodać trochę wody, aby ziemniaki miały skąd wziąć płyn. Na koniec sos powinien być gęsty, a ziemniaki ugotowane. Spróbuj i oceń czy potrawa nie wymaga dodatkowego doprawienia, możesz to zrobić na tym etapie.
- W czasie duszenia rozgrzej piekarnik do 180o C.
- Przełóż potrawę do żaroodpornego naczynia.
- Do miski dodaj jogurt grecki, 2 jajka, mąkę i sodę. Dodaj też pół łyżeczki soli. Całość zmiksuj do połączenia. Masę jogurtową wyłóż na wierzch zapiekanki mięsnej, a wszystko posyp grubo mielonym pieprzem, najlepiej około pół łyżeczki ziaren pieprzu utłuc w moździerzu.
- Zapiekankę wstaw do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmij zapiekankę i odstaw na 10 minut aby nieco odpoczęła. Podawaj z sałatką i ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO!










1 comments
Przepyszne danie. Dodatkowo pięknie podane. Nic dodać nic ująć.