Mam dziś dla Was naprawdę niesamowicie prosty i ekspresowy przepis na super pyszne śniadanie. Nie potrzebujesz jakiś skomplikowanych składników, wystarczą dosłownie 2 – plasterki dobrego salami i jajka. Tak, naprawdę! Zobacz, jakie to proste i przygotuj koszyczki z salami.
Polecam Wam także przepisy śniadaniowe:
– szakszuka
– szakszuka z dynią
– szakszuka z kurkami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– ser z jogurtów greckich
– pasta z awokado i jajka
– tosty francuskie
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
MUFFINY JAJECZNE Z SALAMI
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
SKŁADNIKI:
– po 2 lub 3 plasterki salami (większe plastry) na porcję
– 1 jajko rozmiar L na porcję
– sól, pieprz
– opcjonalnie: posiekany szczypiorek, tarty ser mozzarella
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotuj formę na muffiny i rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni C.
- Do każdego wgłębienia wkładaj po 2 lub 3 plasterki salami, w zależności od jego wielkości. Wybierz tu raczej większe plastry. Dociśnij salami, aby zrobić miejsce na jajko.
- Na spód foremki z salami możesz dodać jeszcze nieco sera mozzarella. Wbij po jednym jaju w każdą przygotowaną foremkę i dopraw jajko solą oraz pieprzem.
- Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj przez mniej więcej 20 minut, do czasu kiedy białko się zetnie, a żółtko będzie tylko nieco ścięte, ale jeszcze dość miękkie. Wyjmij z piekarnika i podawaj z pieczywem.
Smacznego!