Robiłam i jadłam już pomidory w tak wielu odsłonach, że chyba ich nie zliczę. Uwielbiam pomidory z dodatkiem mozzarelli czy burraty, lubię do nich dodawać oliwę czy śmietanę, łączyłam je także z owocami takimi jak truskawki, brzoskwinie czy maliny i zawsze było to genialne połączenie. Ale to co mam dla was tym razem to prawdziwa petarda smakowa!
Zaskocz swoje podniebienie
Do pomidorów przygotuj wcześniej genialną ziołową marynatę z dosłownie kilku składników. Jak połączysz już pokrojone pomidory a marynatą to koniecznie wstaw je do lodówki, aby przeszły smakami, które dodasz. To właśnie dzięki temu, będą one zaskakująco pyszne!
Idealna na każdą okazję
Ta sałatka jest genialna sama w sobie, wystarczy do niej podać pieczywo i gotowe. Może być też dodatkiem do grilla, obiadu mięsnego lub rybnego. Spróbuj jej w każdej z tych wersji.
Polecam Ci także inne przepisy na sałatki:
Sałatka z jarmużem i pomarańczami
Sałatka z szynką i serem
Sałatka ziemniaczana z pesto i łososiem
Sałatka z pieczoną brukselką
Surówka Colesław – najlepsza
Sałatka z gruszką i gorgonzolą
Sałatka z pieczoną papryką
Sałatka z kalafiora
Sałatka z ziemniakami i makrelą
Sałatka z halloumi
Sałatka z tortellini
Sałatka z grillowanym kurczakiem
NAJLEPSZA SAŁATKA Z POMIDORÓW
Przygotowanie: 10 minut + marynowanie minimum 2h
Ilość porcji: 2-4
SKŁADNIKI:
– 3-4 duże dojrzałe pomidory, mogą być w kilku kolorach
– pół czerwonej cebuli
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 2-3 łyżki posiekanych listków bazylii + kilka świeżych listków do ozdobienia sałatki
– 5-6 łyżek dobrej oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu jabłkowego
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Pomidory pokrój na plastry i układaj na półmisku lub talerzu, ale takim, który nie jest całkiem płaski, aby miał się gdzie zgromadzić sos z sałatki.
- Posiekaj bardzo drobno czerwoną cebulę oraz zioła – natkę pietruszki oraz bazylię. Przełóż wszystko do miski i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, ocet jabłkowy, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj, jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj jeszcze nieco oliwy.
- Sosem ziołowym polej pokrojone pomidory. Całość przykryj filią spożywczą i wstaw na minimum 2-3h do lodówki, a najlepiej nawet na 24 h.
- Wyjmij pomidory na pół godziny przed jedzeniem z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Podawaj.
SMACZNEGO!