Tym razem naprawdę zrobiłam najlepsze kruche ciasto z owocami jakie miałam okazję jeść. Wiele razy wypróbowywałam przeróżne przepisy na ciasta kruche, większość z nich była jednak twarda i często nie dopiekała się spodnia warstwa pod owocami. To ciasto wyszło przepyszne, a tajemnica jego kruchości jest dodatek mąki ziemniaczanej. Ja dziś zaproponowałam Wam wersję ze śliwkami, jednak zamiast śliwek możecie do ciasta dodać każde inne owoce.
Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także:
– szarlotka na kruchym cieście
– biszkopt z truskawkami
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– sernik z porzeczkami
– sernik z jagodami
– biszkopt z jabłkami
– prosta szarlotka
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI
PRZYGOTOWANIE: 50 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta
SKŁADNIKI:
– 300 g mąki pszennej
– 100 g mąki ziemniaczanej
– 100 g cukru białego + dodatkowe 2 łyżki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 250 g masła
– 1 jajko
– 20-25 śliwek węgierek
– ew 3 łyżki migdałów siekanych (plasterki lub słupki)
– 2-3 łyżeczki cyrku pudru do posypania
Przygotowanie ciasta należy zacząć od zagniecenia ciasta. Do miski wsypcie mąki, cukier (100g), proszek do pieczenia, jajko w całości i masło pokrojone na mniejsze części. Masło powinno być zimne, nie wyjmujcie go wcześniej z lodówki. Całość rozetrzyjcie rękami, do czasu kiedy z ciasta nie powstanie duża jednolita kula. Ciasto podzielcie na dwie części, z czego jedna powinna być większa (60-70% ciasta). Do mniejszej możecie dodać migdały i szybko zagnieść. Tak przygotowane ciasto wstawcie na 30-40 minut do lodówki, zawijając uprzednio w folię spożywczą lub w folię aluminiową.
Blaszkę o wielkości ok 25×35 cm wyłóżcie papierem do pieczenia. Wyjmijcie z lodówki ciasto i większą częścią wylepcie dół. Na tak przygotowanym dole rozłóżcie śliwki jedna obok drugiej. Oczywiście śliwki musicie uprzednio rozkroić na pół i wyjąć ze środka pestkę. Śliwki posypcie dwoma łyżkami cukru a na nich wyłóżcie kawałeczki ciasta – odrywajcie z kuli po kawałku, lekko spłaszczajcie i kładźcie na ciasto. Tak przygotowany placek włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 40 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika musicie zostawić je na czas studzenia. Po przestudzeniu posypcie całość cukrem pudrem i podawajcie.
Smacznego!
Polecam też:
– knedle ze śliwkami
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
5 comments
Wygląda doskonale! Uwielbiam kruche ciasto w połączeniu z kwaśnymi owocami 😉
I do tego piękne zdjęcia <3
Dziękuję za przemiłe słowa 🙂
Nie chciałabym, broń Boże, demotywować, ale do kruchego ciasta nie powinno się dawać proszku do pieczenia
Witam. Nie mam kompletnie zdolności do pieczenia ciast, ale dzisiaj skupiam się na kruche ze śliwkami z Twojego przepisu i powiem, że ten przepis to mistrzostwo świata. Pierwszy raz mi wyszło ciasto i to w dodatku tak pyszne.
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Nie jestem mistrzynią wypieków ale to ciasto wyszło genialnie! Robiłam dzisiaj pierwszy raz z tego przepisu i dodaję do ulubionych. Ma idealną proporcję cukru do mąki, nie jest przesłodzone. Dzięki za przepis, pozdr. 😉