Kiedyś marynowałam mięso w dość przypadkowym zbiorze przypraw, od jakiegoś czasu dopracowuje jednak swój przepis na marynatę tak, aby mięso wyszło idealne w smaku oraz kruchości. A więc oto i on, przepis na najlepszą marynatę do karkówki z grilla jaki istnieje! Idealnie skomponowany, tak aby nie był za ostry a jednak wyrazisty, tak aby mięso było super soczyste i … genialne w smaku!
Chcesz więcej przepisów na grilla? Zobacz tutaj:
Najlepsze przepisy na grilla
Grillowany łosoś
Sałatka z grillowanym bakłażanem
Kaszanka z grilla
Sałatka z halloumi i hummusem
Burger z kalafiora
Kotleciki jagnięce z ziołami
Ziemniaki jak z ogniska!
Pieczone ziemniaki z rozmarynem
Pieczone ziemniaki
Sałatka ziemniaczana z musztardą
przepisy na grilla
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
MARYNATA DO KARKÓWKI Z GRILLA
PRZYGOTOWANIE: 10 minut
MARYNATA NA: około 1 kg mięsa
SKŁADNIKI:
– pół szklanki oleju lub oliwy pół na pół z olejem roślinnym (rzepakowy)
– 1 ostra cebula
– 5-8 ząbków czosnku
– 1 czubata łyżeczka płatków chilli
– 2 łyżki ostrej musztardy (rosyjskiej lub dijon)
– 1 łyżka suszonego oregano
– 1 łyżka suszonej bazylii
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę i czosnek obierz i wrzuć do misy blendera. Warto wcześniej pokroić cebulę na mniejsze części.
- Dodaj do warzyw olej lub oliwę (warto wymieszać te dwa składniki, oliwa da doskonały smak), musztardę, chilli, oregano, bazylię sól i pieprz. Wszystko zblenduj na gęstą i pachnącą marynatę.
- Karkówkę pokrój na plastry a następnie rozbij kotlety tłuczkiem do mięsa. Warto rozbijać je na desce wyłożonej jednym kawałkiem folii spożywczej a mięso przykryte drugim. Dzięki temu mięso nie będzie się tak rwało, deska pozostanie czysta, podobnie jak tłuczek.
- Za pomocą pędzla kuchennego marynuj mięso, smarując je z obu stron. Mięso układaj w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką a następnie włóż do lodówki.
- Mięso przygotuj na minimum 24 h przed grillowaniem, a najlepiej 2-3 dni wcześniej!
- Bezpośrednio z pojemnika wkładaj karkówkę na grilla i piecz do zarumienienia z obu stron. Uważaj aby nie spalić karkówki, zbyt długi proces przygotowywania może spowodować że będzie nieco zbyt sucha.
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM
46 comments
To taki przepis na wage złota jak wszyscy chwalili 😀
Pochwałom nigdy nie dowierzam, ale ak wszyscy czekają aż się dopiecze i schodzi w pierwszej kolejności to chyba coś znaczy 😉
To bedzie moje pierwsze podejscie do karkowki na grill.. stad mam moze dziwne pytania 😉
Te plastry to jakie cienkie kroisz? Cm? Mniej?
pozniej jak dlugo sie griluje takie mieso? Zeby nie przesadzic i zeby tez surowe nie bylo..
bardzo prosze o odpowiedz. Goscie juz zaproszeni na sobote 🙂
Trudno jest karkówkę pokroić bardzo cienko, dlatego spróbuj kroić w plastry ok 1-2 cm i rozbić je tłuczkiem do mięsa. Dopiero wtedy dodaj marynatę. Czas grillowania zależy bardzo od temperatury na grillu, więc nie podam Ci niestety złotego środka. Mięso musi jednak dostać kolorków ale nie przypalić się. Najlepiej zdjęć jeden kawałek, spróbować i będziesz wiedziała czy gotowe 🙂 Powodzenia i trzymam kciuki aby wszystkim smakowało 😉
Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz. Mieso przygotowalam wg podpowiedzi.. a przy grilu stanal maz 😛
Karkowka wyszla pyszna! Zniknela w mig!
Dodaje do ulubionych i bede do niej chetnie wracac.
Bardzo się cieszę że się wszystko udało. Polecam się na przyszłość z tym i innymi przepisami 🙂
Z mojej strony jeśli mięso z rusztu to tylko saute. Jednak moi znajomi nie podzielają moich upodobań i zrobiłem im mięcho z tego przepisu. Wyszło wg nich genialne 😉
Super, bardzo mnie to cieszy 🙂 Gorące pozdrowienia dla znajomych którym tak smakowało 🙂
Komentarze mnie zachęciły 🙂 marynuję 🙂
to czekam na efekty 🙂
Kupilam gotowa przyprawe do karkowki, ale Pani przepis jest tak banalnie prosty, ze chyba jednak sie skusze. Czy papryczki moge zastapic zwykla ostra oapryka?
Tak oczywiście, ten przepis to tylko baza.
Karkówkę już kupiłam, teraz marynata, zapowiada się przepysznie 🙂
Uwielbiam karkówkę z grilla, zwłaszcza na ostro:)
Wyszło super ! Dziękuję za wspaniały przepis i pozdrawiam
Bardzo proszę i niezwykle cieszy mnie to że smakowało 🙂
Upiekłam w piekarniku i też wyszło przepysznie! Palce lizać. Dziękuję za przepis 🙂
Czy ta marynata sama w sobie (przed posmarowaniem mięsa i przed upieczeniem) ma być mocno gorzka?? Pytam bo moja tak smakuje 🙂 a nie chcę zepsuć mięsa, zrobiłem wszystko jak w przepisie, tylko zamiast mixera użyłem blendera…
Tak może być gorzka, nie zepsujesz jednak nią mięsa.
Właśnie zamarynowałem i jutro będzie degustacja. Ale coś mi mówi, że to będzie kulinarny orgazm.
jestem ciekawa jak smakowało po grillowaniu 🙂
Pierwszy raz komentuję przepis na blogu ale ten przepis zasłużył.. bardzo mi smakowało.. polecam i pozdrawiam autorkę.
najlepsza marynata jaką robiłam!!! trochę się bałam że będzie za mocna, za bardzo aromatyczna ale mięso wyszło idealne. Super i polecam każdemu do wypróbowania
Brzmi pysznie.
Majowka blisko- wiec na pewno wykorzystam!:)
Mam tylko pytanie czy marynate przed grillowaniem zmywam/sciagam czy pieke razem z nią?
Pozdrawiam
piecz razem z nią 🙂
Zapomniałam rozbić karkówkę (jednak udało mi się ją w miarę cienko pokroić).
Czy będzie to miało wpływ na efekt końcowy? Bardzo proszę o pomoc.
też będzie pysznie, rozbicie nie jest konieczne 🙂
Dobre..bardzo dobre. Jestem zaskoczony, że takie dobre to wyszło. Dziękuję i pozdrawiam.
Zachecona komentarzami zrobilam marynate dokladnie wg przepisu. Marynowalam ok 35 godzin. Karkowka byla owszem zjadliwa, ale szalu nie bylo. Z obiecywanych niezwyklych doznan smakowych…tylko ostrosc w buzi. Nie polecam, pelne rozczarowanie.
Dziekuje Pani z calego serca za ten przepis. Moj chlopak po grillu z ta karkowka stwierdzil ze lepszej nie jadl w calym swoim zyciu i… oswiadczyl mi sie 🙂
Aniu gratuluję!!!! Nie wiem czy to za sprawą karkówki, ale na pewno nie zaszkodziła 🙂 Trzymam za Was kciuki i czekam na fotkę z wesela 🙂
Aniu, ja zawsze gdy robię karkówkę zawsze wpadam do Ciebie na blog, przypominam sobie ten nieziemski przepis i robię ? Moje dodatkowe podpowiedzi to dodaję zwykle 33% więcej przypraw na 1kg mięsa i dodatkowo ketchup mniej więcej 2 razy tyle co musztardy i jest to prawdziwy odlot! Zapomniałem dodać , że miażdżę zarówno czosnek jak i cebulę, a marynuję nie dłużej niż 16 h. Polecam wszystkim karkówkowiczom przepis Ani, ! PS. Warto grillować na tackach i grill pod przykryciem – to dodatkowy atut ! Temperatura pod grillem 300-400 stopni
Pozdrowienia !
Sławek
Sławek dzięki za te podpowiedzi. Na pewno przydadzą się zarówno mi jak i innym czytelnikom mojego bloga. Też bardzo lubię mocno przyprawione mięso, tak aby po grillowaniu smaki nadal były wyczuwalne. Ketchup też jest super dodatkiem. Zrobiłeś mi dziś ochotę na pyszną karkówkę.
Marynata super, polecam nawet dla tych którzy zaczynają przygodę z własnoręcznie zamarynowanym mięsem. Nic trudnego i strasznego, a i czas robienia szybko. Ja osobiście wypróbowałam kilka opcji nawet z własną opcją zastąpienia czegoś czego niemam np. Świeżego czosnku, zastąpiła czosnkiem granulowanym(ze świeżego lepsze) np cebulę drobno kroiłam zamiast blendować i tak i tak dobrze wychodzi. Paprykę świeżą lub w proszku ale dobry gatunek i też zdaje egzamin. Kartkówkę plastruję i trochę przeklepuję jak na schabowy i w marynatę wychodzi soczysta i mięciutka.Goście na grillu proszą o taką kartkówkę. Pycha ? ?. ?
Polecam tez do karkowki podawac sos grecki tzatziki.
Czy można tej marynaty użyć do piersi z kurczaka? ?
A ja mam pytanie, czy karkowka jest bardzo ostra? Osobiscie nie lubie ostrych przypraw, ale planuje robic za niedlugo duzego grilla I szukam inspiracji na swietna karkowke, powyzsze komentarze zachecaja do sprobowania pezepisu. Czy robil ktos powyzsza marynate z osob niejedzacych ostrych rzeczy I tez poleca???nie wszyscy moi goscie lubia ostre potrawy.
karkówka jest lekko pikantna, ale możesz zmniejszyć ilość pikantnych przypraw dla bezpieczeństwa. Generalnie po upieczeniu przyprawy nie są tak bardzo wyczuwalne.
Zawsze robiłam marynatę do karkówki wg przepisu moich przyjaciół Azerów sprzed wieeelu lat , tj. : oliwa, odrobina octu jabłkowego lub soku z cytryny , białe wytrawne wino, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, odrobina soli himalajskiej plus dobre mięso i jakieś 12 do 24 godzin marynowania. Ilości na oko, zależne od ilości mięsa. Wychodziło bardzo dobre. Postanowiłam spróbować czegoś innego, nowego. Pycha! Zniknęło w oka mgnieniu. Dzięki wielkie w imieniu gości i własnym za inspirację!! To był urodzinowy grill dla mojej Mamy 🙂 i zlot rodzinny z tej okazji. Dziękuję !!!!
Fantastycznie że smakowało wszystkim, a Twój przepis też jest bardzo ciekawy 🙂
Jestem juz po organizacji w/w grila I chcialam sie podzielić opinia. Karkowka zeszla w pierwszej kolejnosci, wszystkim bardzo smakowala. Obawialam sie, ze moze byc zbyt pikantna, ale nawet Ci, ktorzy nie lubia pikantnych potraw bardzo ja chwalili. Polecam przepis na marynate, na pewno jeszcze z niego skorzystam.
Witam, w ostatni weekend wypróbowałam przepis na Pani marynatę i jestem pod ogromnym wrażeniem efektu co prawda pogoda bardzo nie dopisała bo cały weekend padało ale karkówke upiekliśmy w piekarniku i efekt powalał mięso po prawie 24h marynowaniu i ok. 50 min w piekarniku mieciusieńkie ładnie przyrumienione a w sumie tego się trochę obawiałam czy marynata nie będzie się przypalała na mięsie za dwa tygodnie liczymy na ładniejszą pogodę i wtedy już ugrilowaną karkówkę 🙂 Znajomi byli tak zachwyceni jej smakiem że zapowiedzieli że chcą co najmniej 5 kg karkówki żeby dla wszystkich starczyło 🙂
Nigdy nie nakłuwałam karkówki, ale muszę wypróbować ten sposób. Wygląda smacznie
Witam. Jutru wypróbuję Twój przepis. Tzn. dzisiaj marynuję, jutro gustuję. Pozdrawiam
A gdzie majeranek? Przeciez wiadomo, ze wieprzowina „kocha” majeranek. Sprobuje dodac nastepujace: majeranek, sol selerowa, mielony kminek, szczypte curry i kilka zmiazdzonych ziaren jalowca. I na dodatek troche Old Bay spice. Moze nie przeperfumuje.
tu celowo nie dodawałam majeranku, ale możesz zrobić swoją wersję marynaty, też penie będzie smaczna 🙂