Karkówka duszona

Duszony schab, duszona karkówka,to zawsze dobry pomysł na pyszny obiad. Mięso to nie wymaga dużo przygotowań a jedynie czasu. Czas spowoduje że kawałki karkówki zrobią się miękkie i delikatne, a dodatki nadadzą pyszny smak.

Polecam Wam także:
schab w sosie
– kurczak z czerwonym pesto
– kurczak pieczony na butelce piwa
– kurczak z mozzarellą
– kurczak pieczony
– orientalne skrzydełka z kurczaka
 kotlety mielone z kurczaka
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej

KARKÓWKA DUSZONA

PRZYGOTOWANIE: 2 h
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI:

– 6-8 plastrów karkówki
– 1 duża cebula
– 2-3 łyżki mąki pszennej
– sól i pieprz
– 1 łyżeczka papryki ostrej
– 2 łyżeczki ziaren gorczycy
– 500 ml bulionu z kurczaka lub wołowego
– ok 2,5-2 l wody
– 2-3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

  1. Plastry schabu karkowego dopraw solą i pieprzem, na następnie rozbij tłuczkiem.
  2. Do głębokiego talerza wsyp mąkę i obtocz plastry mięsa w mące. Przygotuj głęboką patelnię lub szeroki i niski garnek. Rozgrzej w nim olej i obsmaż mięso aż się lekko zezłoci z każdej strony.
  3. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę, dodaj do usmażonego mięsa i smaż ok 2-3 minut. Dodaj ziarna gorczycy i paprykę i krótko podsmaż.
  4. Do mięsa dodaj bulion i dopraw nieco solą i pieprzem. Gotuj karkówkę przez niespełna 2 h od czasu do czasu uzupełniając sos wodą i mieszając całość aby nic nie przywarło. Pod koniec gotowania dopraw jeśli jest taka potrzeba.
  5. Mięso powinno być miękkie i delikatne, najlepiej podawać je z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką lub sałatką. Polecam Ci surówkę Colesław i surówkę z czerwonej kapusty.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Karkówka duszona
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!