Ulubiona zupa z dzieciństwa – jaka jest Wasza? Jak byłam mała nie znosiłam rosołu, pomidorowa uszła, a ulubioną zupą była właśnie chyba ogórkowa. Choć należałam raczej do niejadków ta z zup najbardziej kojarzy mi się z latami młodości. Teraz z mojej kuchni królują zupy kremy, bardziej wyszukane i nietypowe przepisy. Ale raz na jakiś czas mam ochotę na tradycję, tradycyjny najlepszy przepis na ogórkową, moją ogórkową 🙂
Zapraszam Cię także do innych przepisów na zupy:
– przepis na ogórki kiszone
– kwaśnica
– chłodnik z ogórków
NAJLEPSZY PRZEPIS NA OGÓRKOWĄ
PRZYGOTOWANIE: 50 minut
SKŁADNIKI:
– 3 podudzia z kurczaka
– pęczek jarzyn do rosołu
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 10 ziaren czarnego pieprzu
– 2-3 listki laurowe
– 6-8 kiszonych ogórków, poleca Ci przepis na ogórki kiszone
– 2 łyżki masła
– 3 duże ziemniaki
– 3-4 łyżki śmietany 18%
– 3-4 łyżki posiekanego koperku
– sól, pieprz
Zacznijcie od przygotowania rosołu. Do garnka włóżcie kurczaka i obrane jak do rosołu jarzyny, odkładając jedną marchewkę (lub połowę jeśli jest duża) na bok. Całość zalejcie wodą tak aby przykrywała składniki, dodajcie ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach i liście laurowe, a na koniec po łyżeczce soli i pieprzu. Gotujcie, wybierając szumowiny z bulionu, aż do czasu kiedy kurczak i jarzyny będą ugotowane. Pod koniec spróbujcie wywaru i doprawcie go do smaku jeśli zajdzie potrzeba.
Z zupy wyjmijcie kurczaka (podzielcie go na części które na koniec dodacie do zupy) i jarzyny, a następnie za pomocą durszlaka przelejcie go do innego naczynia aby odcedzić przyprawy. Do ciepłego bulionu dodać ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę o boku ok 1 cm. W międzyczasie zetrzyjcie ogórki i marchewkę na tarce. Ja wolę ścierać je na tarce z małymi oczkami, ale jeśli wolicie większe kawałki nic nie stoi na przeszkodzie abyście wykorzystali część z większymi. Tak przygotowane ogórki i marchewkę wrzućcie na patelnię z rozgrzanym masłem. Duście ok 5-8 minut. Ogórki dodajcie do zupy dopiero kiedy ziemniaki będą ugotowane. Jeśli zupa w tym momencie jest za mało kwaśna możecie dodać kilka łyżek soku z kwaszonych ogórków.
Na koniec zabielam zupę śmietaną. Pamiętajcie aby zahartować śmietanę przed jej dodaniem go gorącego. Aby to zrobić do miseczki ze śmietaną dodać 2-3 łyżki ciepłej zupy, wymieszać a po połączeniu składników ponownie podać 2-3 łyżki zupy. Chodzi o to aby śmietana stała się ciepła. Tak przygotowaną śmietanę wlać do garnka z zupą który powinien stać już na nieco zmniejszonym ogniu/palniku. Całość wymieszać, dodać kurczaka, koperek i zupa gotowa 🙂
Smacznego!
7 comments
Ja jako dziecko uwielbiałam krupnik, taki gęsty i mocny zabielony! Mmm 🙂
Ja krupnik lubię teraz ale jako dziecko nie byłam jego fajknką. Mam trochę wrażenie że lubimy też to co nasi rodzice, to co się często jadało.
Mi też ogórkowa kojarzy się z czasami dzieciństwa, tak jak pomidorówka. Robię dość podobnie choć nie ucierałam nigdy ogórków na małych oczkach tarki, muszę spróbować.
Spróbuj koniecznie. Ja lubię niewyczuwalne kawałki ogórka w zupie, ale to na pewno kwestia gustu 🙂
Boska! Dzisiaj będę ją robił drugi raz. Moja babcia robiła taką samą. Jak spróbowałem pierwszą łyżkę to powróciły cudowne smaki dzieciństwa. Moja żoneczka też jest oczarowana. Dziękuję za ten przepis 🙂
bardzo proszę 🙂
Do Slawka..Twoja zona to ma szczescie. Moja druga polowa to nawet wode przypali..poprostu nie potrafi nic ugotowac:( Zupe ugotuje jutro..uwielbiam wszystko gdzie mozna dodac koperek. Pozd. ze slonecznej Florydy