Uwielbiam naleśniki, nie tylko te na słodko ale także ich wytrawną wersję, którą często robię na lżejszy obiad lub kolację. Tym razem dużo warzyw i tuńczyk a do tego pyszny sos z dodatkiem majonezu, ale jednak lżejszy niż sam majonez. Przeczytaj, spróbuj, są pyszne 🙂
Polecam Wa też inne przepisy na naleśniki:
– przepis na naleśniki
–naleśniki pełnoziarniste z serem i jagodami
– naleśniki amerykańskie pancakes
– naleśniki z szynką parmeńską
– naleśniki ruskie
– naleśniki z jabłkami
– naleśniki meksykańskie
NALEŚNIKI Z TUŃCZYKIEM
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 4 naleśniki
Składniki:
– naleśniki z przepisu na naleśniki
– oliwa lub olej o smażenia
– 150 g tuńczyka w oliwie lub w sosie własnym
– 1 zielona papryka
– 10-15 czarnych oliwek bez pestek
– 1 łyżka majonezu
– 3 łyżki gęstego jogurtu (na przykład typ grecki)
– 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Przygotuj ciasto z mojego przepisu na naleśniki.
- Naleśniki smaż na klasycznej lub naleśnikowej patelni z odrobiną oleju lub oliwy.
- Paprykę pokrój w drobną kostkę, oliwki pokrój na cienkie plasterki. Do miski dodaj paprykę, oliwki, tuńczyka i wszystko wymieszaj.
- Przygotuj sos – wymieszaj majonez, jogurt i sok z cytryny.
- Na usmażonych naleśnikach układaj porcję farszu i zawijaj w trójkąty lub w inny sposób. Porcja farszu wystarczy na około 4 naleśniki. Podawaj z sosem.
SMACZNEGO!
3 comments
Wlasnie zrobilam, tylko dodalam czerwona papryka i ser zolty. Proste i szybkie. Pycha!
Nie miałam papryki ale miałam ajvar wyszło przepyszne polecam 🙂
Naleśniki pycha! Co prawda trochę je ztuningowalam: czerwona papryka, zielone oliwki, bez majo i soli, mąka pół na pół pszenna chlebowa i orkiszowa, ale mój roczniak pierwszy raz od dwóch tygodni zajadal się tak, ze serce rosło! Dziękuję za inspirację!