Chcesz zrobić pyszne pączki, ale nie masz na nie dużo czasu? Ten przepis przydaje się właśnie na takie okazje. Nie trzeba czekać na wyrastanie ciasta, wystarczy wymieszać, wykroić i smażyć. A efekt jest naprawdę pyszny!
Polecam Ci także moje przepisy na inne desery:
– pączki
– bułeczki cynamonowe
– najlepsze włoskie tiramisu
– tiramisu
– prosta szarlotka
– gruszki pieczone w miodzie
– chlebek bananowy
– florentynki
– przepis na chałwę
– truskawki z kruszonką
– blok czekoladowy
– ciasto zebra
OPONKI SEROWE
Przygotowanie: 40 minut
Składniki pączki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g tłustego twarogu
- czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 75 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 żółtka
- 100 g śmietany 12%
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- olej do smażenia: możesz użyć olej rzepakowy lub smalec
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- SPRZĘT: do przygotowania pączków potrzebnych Ci będzie kilka sprzętów. Po pierwsze szeroki garnek do smażenia, według mnie najlepszy do tego jest wok lub bardzo głęboka patelnia. Wtedy możesz smażyć 4-5 pączków jednocześnie, a podczas smażenia mają one sporo przestrzeni.
Termometr cukierniczy – jest przydatny, ale nie jest konieczny. Twoje pączki musisz smażyć w temperaturze 175-180 st C oleju. Jeśli masz termometr ze skalą do niższej temperatury, użyj go i mniej więcej oszacuj kiedy olej rozgrzeje się do 180 st C. Możesz też zrobić test z małą ilością ciasta jeśli Ci zostanie lub test z drewnianą łyżką. Jeśli do oleju włożysz drewnianą łyżkę i wokół niej zaczną pojawiać się bąbelki i temperatura powinna być wtedy odpowiednia. To oczywiście domowy sposób, nie daje dokładnego odczytu, dlatego warto kupić termometr, przyda się też do innych wypieków czy gotowania. - PRZYGOTOWANIE PĄCZKÓW: Do misy miksera wsyp przesianą mąkę, cukier, żółtka, śmietanę, sodę i twaróg. Zacznij mieszać i dodaj spirytus lub ocet (spowodują, że ciasto nie wchłonie nadmiaru tłuszczu). Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, używając końcówki typu hak. Ciasto powinno być zwarte, ale lekko klejące. Jeśli klei się za bardzo, dodaj jeszcze nieco mąki.
- Blat lub stolnice podsyp mąką, a w tym czasie zacznij od razu rozgrzewać tłuszcz w garnku.
- Ciasto rozwałkuj. Wycinaj większe okręgi, a następnie za pomocą np. kieliszka wykrawaj środki, tworząc oponki. Środki możesz dodać do reszty ciasta i jeszcze raz wykrawać lub smażyć je na małe pączusie.
- Smaż pączki przez 1-1,5 minuty z każdej strony. Pamiętaj, aby pączki miały trochę przestrzeni do rośnięcia, dlatego nie smaż ich zbyt dużo za jednym razem. Zobacz uwagi odnośnie garnka w punkcie 1.
- Usmażone pączki wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej i układaj luźno na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Warto przygotować 2 talerze do tej ilości pączków.
- Wystudzone oponki posypuj cukrem pudrem lub lukruj i podawaj.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł