Sezon grillowy trwa w Polce od kiedy tyko zaczyna robić się ciepło. Ostatnio czytałam gdzieś że jesteśmy w czołówce krajów w których grilluje się dużo, a nawet bardzo dużo. Bo kto z nas wyobraża sobie majówkę w Polsce bez grillowania?
Coraz chętniej sięgamy po nowe, ciekawe przepisy na grilla. menu pojawiają się warzywa, ryby. Widzę to również na moim blogu, często zaglądacie do moich grillowych propozycji i puszkujecie nowych. Dlatego dziś coś nowego, Indyjskiego o bardzo wyraźnym smaku i lekko pikanej nucie. Do przygotowania mojego indyjskiego burgera użyłam dwóch gotowych propozycji ze słoiczków Patak’s. Są bardzo dobre w składzie i właściwie gotowe do spożycia. W przepisie znajdziecie dwie wersie burgera: pierwszą ze słodkim akcentem w postaci ananasa i pysznego mango chutney a druga z dodatkiem pomidora i pysznych czosnkowych pikli. Możecie wybrać swoją ulubioną.
Możecie zrobić tego burgera w naan lub w tradycyjnej bułce do hamburgerów. Polecam też mój przepis na domowe bułki do hamburgerów. Są maślane i pyszne.
Jeśli lubicie tego typu dania polecam Wam także przepis na:
– indyjskie chlebki naan
– najlepszy cheeseburger
– burgery z indyka i cukinii
– burgery z kotletem jajecznym
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– zapiekanki z pieczarkami
Ilość porcji: 3
Przygotowanie: 20 minut
Składniki:
– 500 g mielonego z wołowiny
– 5-6 łyżek pasty mild curry Patak’s
– pół cebuli żółtej lub czerwonej
– 1 jajko rozmiar M
– 2 łyżki bułki tartej
– kilka chlebków naan lub bułek do burgerów
– sałata lub rukola
– kilka plastrów ananasa i chutney mango Patak’s
lub
– kilka plastrów pomidora i czosnkowe pikle Patak’s
Przygotowanie:
- Cebulę drobno posiekaj i dodaj ją do mięsa. Dodaj także pastę mild curry i bardzo dokładnie wymieszaj. Dodaj jajko oraz bułkę tartą, mięsa dodatkowo nie musisz doprawiać, pasta ma w sobie mnóstwo smaku.
- Mięso trzeba dokładnie wymieszać aby pasta pokryła całość. Następnie uformuj z mięsa kotlety w kształcie burgerów. Połóż je na tackę grillową i grilluj z obu stron do zrumienienia, Możesz także usmażyć kotlety na patelni zwykłej lub grillowej.
- Na chlebku naan połóż trochę sałaty lub rukoli, połóż kotlet, plastry ananasa a na koniec dodaj mango chutney Patak,s. Ta wersja jest słodko pikantna, jeśli chcesz wersję bardziej wytrawną w smaku zastąp ananasa pomidorem a jako dodatek wykorzystaj czosnkowe pikle Patak’s.
SMACZNEGO!





