Tym razem do przygotowania pasztecików użyłam gotowych „foremek” z ciasta francuskiego, które wypatrzyłam w sklepie. Ich zaletą jest niewątpliwie szybkość przygotowania, choć mam wrażenie ze ilość dodatków ułatwiających przechowywanie jest znaczna.
Do pasztecików przygotowała krem z wędzonego łososia, ale możecie zrobić wersję z grzybami lub z mięsem, a paszteciki podać np do barszczu.
PASZTECIKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
Przygotowanie: ok 20 min
Składniki:
– 3 foremki z ciasta francuskiego
– 100 g wędzonego łososia
– 3 łyżki kwaśniej śmietany 18%
– kilka gałązek koperku
– 1-2 suszone pomidory w zalewie z oliwy
Przygotowanie:
Paszteciki podgrzejcie przez kilka minut w piekarniku.
Odłóżcie nieco łososia do przybrania pasztecików. Resztę posiekajcie drobno i dodajcie do łososia śmietanę. Możecie także zblendować całość. Doprawcie czarnym pieprzem.
Nakładajcie pastę do pasztecików. Na wierzch połóżcie łososia, koperek i suszone pomidory.
SMACZNEGO!
Zapraszam także na:
– sałatka ziemniaczana z łososiem
– sałatka z kaszą bulgur i łososiem
– sałatka z roślin strączkowych z łososiem
– makaron z wędzonym łososiem
– łosoś w sosie chrzanowym
– Pieczony łosoś